Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI on tyrmännyt väitteet, joiden mukaan ääriliikkeet olisivat tahallaan sytyttäneet paloja Oregonin osavaltiossa.
FBI huomauttaa, että salaliittoteoriat ja virheellinen tieto vaikeuttavat viranomaisten työtä ja ohjaavat resursseja pois paloista.
Sosiaalisessa mediassa on levinnyt väitteitä, joissa palot on esimerkiksi yhdistetty fasismia vastustavaan Antifa-liikkeeseen.
– Portlandin FBI ja paikalliset lainvalvontaviranomaiset ovat saaneet ilmoituksia, että ekstremistit olisivat vastuussa Oregonin maastopaloista. FBI on tutkinut osavaltion ja paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa useita tällaisia raportteja ja todennut niiden olevan epätosia, FBI sanoi tiedotteessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.
Uutistoimisto AFP kirjoittaa, että yksi virheellisestä väitteistä on saanut alkunsa Oregonin senaattoriksi pyrkineen republikaanien Paul Romero nuoremman sosiaalisesta mediasta.
Uutistoimiston mukaan hän väitti valheellisesti, että paikallinen sheriffi olisi pidättänyt kuusi Antifaan kuuluvaa tuhopolttajaa.
AFP:n mukaan viranomaiset kiistivät väitteet Facebookissa.
Viileän ja kostean sään toivotaan auttavan
Yhdysvaltojen länsirannikolla ainakin 16 ihmistä on menettänyt henkensä maastopaloissa, jotka roihuavat edelleen valtoimenaan. Sään viilentymisen ja mahdollisten sateiden ennustetaan kuitenkin lähipäivinä auttavan palojen sammuttamisessa.
Paloja sammuttamassa Kalifornian, Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa on yli 20 000 palomiestä.
Viranomaiset varoittavat, että palojen uhrimäärä voi kasvaa vielä paljon.
– Uskomme, että uhrien määrä voi kasvaa, kun pääsemme alueille, jotka liekit ovat tuhonneet ja savu alkaa hälvetä, sanoi Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom.
Naapuriosavaltion Oregonin kuvernööri Kate Brown painotti hänkin kymmenien ihmisten olevan edelleen kateissa.
– Sää alkaa kuitenkin vihdoinkin muuttua. Lähipäiviksi on luvattu viileämpää ilmaa ja kosteutta, mikä on todella hyvä uutinen, Brown kertoi.
Ilmastohätätila
Kalifornian kuvernööri Phelps muistutti, että vaikka nykyiset maastopalot saadaan tulevaisuudessa sammumaan, vaara ei ole ohi. Newsomin mukaan Kalifornia on varoittava esimerkki koko muulle maalle siitä, mitä ilmastonmuutos tuo mukanaan.
– Olen hiukan kyllästynyt siihen, että tästä asiasta pitää edelleen väitellä. Tämä on ilmastohätätila. Se on totta, ja se tapahtuu koko ajan, Newsom kiivaili.
– Kalifornia on yhtä kuin Yhdysvallat pikakelauksella eteenpäin. Se, mitä täällä tapahtuu, tulee tapahtumaan kaikkialla Yhdysvalloissa, jos emme pääse yhteisymmärrykseen ilmastonmuutoksen pysäyttämisestä ja hylkää kaikkea sitä roskaa, mitä muutamat pienet ryhmät levittävät, kuvernööri jatkoi.
Ilmastonmuutos pahentaa monin paikoin kuivuutta, mikä puolestaan luo ihanteelliset olosuhteet maastopaloille. Kaliforniassa maastoa on viranomaisten mukaan palanut jo pitkälti yli kolme miljoonaa eekkeriä. Tämä on uusi ennätys ja vastaa kooltaan Connecticutin osavaltiota.
Maastopalokautta on jäljellä vielä neljä kuukautta.