Kaliforniassa tuhansia viinitoimituksia on jumissa USA:n ja Kiinan kauppasodalla uhkailujen vuoksi

2:02img
Julkaistu 09.04.2018 07:25
Toimittajan kuva

Mari Karppinen

mari.karppinen@mtv.fi

@MariKarppinen1

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen sanasota vahingoittaa jo amerikkalaisia maataloustoimijoita. Esimerkiksi Kaliforniassa Kiinaan suunnitellut viinitoimitukset seisovat, sillä maahantuojat ovat kieltäytyneet toimittamasta lisätullien pelossa.

San Franciscon lähellä sijaitsevalla viinitilalla ollaan synkissä tunnelmissa. Kalifornialainen perheyritys oli yksi ensimmäisistä länsimaalaisista viinintuojista Kiinan markkinoilla, mutta kauppasodan pelätään muuttavan kaiken.

– Olemme panostaneet paljon rahaa, aikaa ja energiaa 23 vuoden aikana sinne. Kiina on meidän kymmenen tärkeimmän vientimaan joukossa ja viemme yli 70 maahan, Wente Vineyardsin kansainvälisen kaupan varapääjohtaja Michael Parr sanoo MTV Uutisille.

Kiina on Kalifornian osavaltion kolmanneksi tärkein vientikohde Kanadan ja EU:n jälkeen. Esimerkiksi vuonna 2016 Kaliforniasta vietiin viiniä ja pähkinöitä Kiinaan kahden miljardin edestä. Maanviljelijät ovat huolissaan, sillä kummatkin tuotteet ovat nyt Kiinan uhkaamalla tullilistalla.

– Minulla on varastossa viiniä, joiden pitäisi olla jo matkalla Kiinaan, mutta nyt maahantuojat eivät halua viedä niitä. Toimitukset seisovat myös muilla. Koko Kalifornian viiniteollisuus on sijaiskärsijänä, vaikkei tässä ole lainkaan kysymys viinistä, Parr sanoo.

Päästeleekö Trump vain höyryjä?

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen jännite alkoi tammikuussa, kun presidentti Donald Trump asetti tuontitullit aurinkopaneeleille ja pesukoneille.

Noin kuukausi myöhemmin Trump ilmoitti harkitsevansa lisätulleja teräkselle ja alumiinille, mikä raivostutti myös Euroopassa. Trump armahti liittolaisiaan, mutta lisäsi kymmenien miljardien tullit kiinalaisille tuotteille. Se suututti Kiinan ja tällä hetkellä tuontitulleja kaavaillaan molemmista suunnista sadoille eri tuotteille.

Lainsäätäjät yhä toivovat, että Trumpin kauppasota-puheet on vain höyryjen päästämistä, mutta osa pelkää pahinta.

– Kiinalaisten kuluttajien päätöksellä on iso vaikutus. Kiinan viinimarkkinat ovat vasta avautumassa ja heillä on tapana noudattaa valtion linjaa. Jos hallinto on USA:n vastainen, todennäköisesti myös kansalaiset lakkaavat pitämästä kalifornialaisista viineistä, Parr arvioi.

Katseet Eurooppaan ja Suomeen

Mikäli tullit toteutuisivat, vaikutukset ulottuisivat eri puolelle maata, myös Trumpin kannattaja-alueille. Talousasiantuntijat arvioivat, että mahdollisen kauppasodan syttyessä kuluttajat joutuvat lopulta maksajiksi.

Epävarmuudesta huolimatta Parr yrittää olla optimisti ja kääntää katseen Eurooppaan.

– Uskon, että löydämme vielä kodin niille tuhansille jumissa oleville viinilaatikoille. Ehkä koti löytyy Suomesta, Ruotsista tai Norjasta.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat