Kalle Rovanperä murahtaa rallin MM-sarjan oudosta piirteestä – "Ei tuo reilu ole"

Kalle Rovanperä palaa takaisin Latvian sorateille – "En usko, että minulla on etulyöntiasemaa" 2:19
Kalle Rovanperä palaa takaisin Latvian sorateille – "En usko, että minulla on etulyöntiasemaa".

Latvian MM-kilpailu on rallikalenterin uutuus.

Upouudessa Latvian MM-rallissa on viikonloppuna suomalaisittain kutkuttavat asetelmat. Ultranopeaan soraralliin starttaavat pääluokassa sekä Toyotan Kalle Rovanperä että Hyundain Esapekka Lappi.

Kaksikosta Rovanperä voitti jo kesäkuussa Puolassa, vaikka kaksinkertainen maailmanmestari hälytettiin paikalle vasta kesken nuotituksen Sebastien Ogierin loukkaantumisen takia. Rovanperä onkin Latviassa selkeä voittajasuosikki, sillä hän aloitti ajouransa Baltiassa vain 13-vuotiaana.

Vaikka jyväskyläläinen onkin ajanut lukuisia ralleja Latviassa, on edellisestä visiitistä maahan vierähtänyt jo seitsemän vuotta.

– Toivon tietenkin, että kokemuksesta on apua. Kisa on kuitenkin hyvin pitkälti Puolan ja Viron rallien sekoitus. Ne rallit ovat kaikille tuttuja, joten nähtäväksi jää, onko minulla etua, Rovanperä mietti kisan alla.

– En usko, että noin pitkän tauon jälkeen etulyöntiasema kovin kummoinen on.

Sunnuntait vaativat petrausta

Latvian kisaan Rovanperä on ainakin päässyt latautumaan huolellisesti toisin kuin edelliseen kisaan Puolassa.

– Mukavaa päästä ajamaan, kun on saanut valmistautua kunnolla. Nyt ei tarvitse kisaviikolla katsoa videoita yötä myöten. Se oli tosi rankka setti Puolassa, Rovanperä totesi.

Vaikka Toyota johtaa osakilpailuvoittojen määrässä Hyundaita 5–3, korealaisvalmistaja on valmistajien sarjan piikkipaikalla ennen Toyotaa. Hyundai-kuskit ovat käyttäneet rallin MM-sarjan uuden pistejärjestelmän loistavasti edukseen ja napsineet pisteitä ”supersunnuntai”-osuuksilta.

– Hyundai on ollut vähän liiankin vahvoilla meihin nähden. Paljon meillä on petrattavaa, että pysymme heidän kyydissään. Nyt on opittu, ettei pelkät voitot riitä, Rovanperä mietti.

– Ei tuo järjestelmä reilu ole. Jos en ihan väärin muista, niin vanhalla pistejärjestelmällä olisimme reilusti heidän edellään tiimipisteissä. Onhan tuo aika raakaa, miten he napsivat noita pelastuspisteitä.

Lappi pitkästä aikaa tositoimissa

Rovanperän lisäksi myös Lappi janoaa takaisin voittotaisteluun. Ruotsissa helmikuussa ykköstilan ajanut pieksämäkeläinen on kisannut edellisen kerran MM-sarjassa Keniassa maaliskuussa, joten taukoa on tullut.

Lappi pääsi onnekseen lämmittelemään testirallissa Liettuassa viime viikonloppuna, joten aivan kylmiltään ei tarvitse kisaan lähteä.

– Oli tosi tärkeää päästä ajamaan uusilla teillä ja saada tuntumaa näin nopeista pätkistä. Viimeksi ajoin kuitenkin Keniassa, joka on ihan erilainen ralli. Tähtäin on palkintopallilla, Lappi paalutti.

– Viimeinen puristus jäi toki ottamatta, koska samalla autolla ajetaan täällä kilpaa. Viikonloppu oli silti onnistunut, mutta kohta nähdään, oliko siitä oikeasti hyötyä.

WRC2-luokassa suomalaisista kilpailevat Sami Pajari, Mikko Heikkilä, Emil Lindholm ja Teemu Suninen.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat