Kamerat tallensivat, kun kolmioleipävaras moukaroi kauppiasta – oikeus antoi tuomionsa

Mies hakkasi kauppiasta päähän kolmioleipävarkauden takia. Mies välttyi lisärangaistuksilta aiemman tuomionsa takia.

Tapaus sattui joulukuussa 2021 Masalan K-marketissa Kirkkonummella.

Mies oli napannut kaupan hyllystä kolmioleivän ja mennyt kassalinjan ohitse sitä maksamatta.

Kun kauppias oli alkanut estää miestä ja ottanut tästä kiinni, oli mies lyönyt kauppiasta useita kertoja kasvoihin ja pään alueelle. Moukarointi jatkui senkin jälkeen, kun osapuolet kaatuivat painimaan kaupan lattialle.

Kolmioleipää ei saatu väkivallanteon jälkeen myyntikuntoisena takaisin.

Katso videolta, millainen käsikähmä kolmioleivästä syntyi.

Oikeus: Teko ei ryöstö, mutta ei jäänyt näpistykseksikään

Oikeus kiinnitti huomiota siihen, että videon perusteella mies ei ollut lähdössä pakoon, vaan oli kävelemässä ohjattuun suuntaan. Sen jälkeen tilanne kärjistyi kauppiaan napattua miehestä kiinni.

– Jostain syystä asianomistaja on ottanut [miestä] melko voimakkaankin otteen rintakehän ympäriltä, mitä otetta [mies] on ryhtynyt vastustelemaan ja tilanne on jatkunut teonkuvauksen mukaisena väkivaltana, oikeus luonnehti painin alkua.

– [Mies] on käyttänyt väkivaltaa yrittäessään pitää ottamansa omaisuuden. Leipä on koko tapahtuman ajan ollut [miehen] hallussa. [Mies] ei ole kiinni jäätyään ja ennen väkivaltatilannetta tai myöskään väkivaltatilanteen aikana millään tavalla osoittanut luopuvansa leivästä, tuomiossa luetellaan.

Oikeus arvioi, että kolmioleipä on hyvin vähäarvoinen omaisuus, jonka vieminen osoittaa enemmänkin hyvin vaikeaa elämäntilannetta kuin suunnitelmallista rikollisuutta.

Kokonaisuutena arvioiden oikeus ei pitänyt tekoa kokonaisuutena arvostellen vakavana, eikä miestä siksi tuomittu ryöstöstä. 

Toisaalta oikeus myös totesi, ettei teko ole myöskään kokonaisuudessaan arvostellen vähäinen, kun käytetyn väkivallan ottaa huomioon. Siksi mies tuomittiin varkaudesta ja pahoinpitelystä.

Aiempi tuomio riitti rangaistukseksi

Vuonna 2003 syntynyt mies tuomittiin toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapidosta, pahoinpitelystä ja varkaudesta.

Vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapito liittyi siihen, että miehellä oli vailla hyväksyttävää syytä mukanaan monitoimityökalu.

Oikeus katsoi, että teko olisi ollut sakoilla sovitettavissa. Rangaistuksessa otettiin huomioon teosta kulunut aika, miehen nuori ikä ja hänen sittemmin muuttunut elämäntilanteensa.

Mies oli aiemmin tuomittu nuorena henkilönä tehdystä törkeästä pahoinpitelystä 1 vuoden 3 kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Oikeus katsoi, että aiempi tuomio ja käsiteltävän asian yhteydessä tapahtunut kahden vuorokauden vapaudenmenetys olivat riittävä seuraamus rikoksista.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat