Jopa 200 häiriökäyttäytyvää suomalaista tarvitsisi lähestymiskiellon ruokakauppaan: "Vilautetaan puukkoa tai asetta"

Uhkatilanteet ja häiriökäyttäytyminen kaupoissa ovat alan toimijoiden mukaan kolminkertaistuneet vuodesta 2020 lähtien. Jopa 200 kaupoissa häiriökäyttäytyvää suomalaista tarvitsisi yrityslähestymiskiellon, arvioi Kaupan liitto MTV Uutisille. 

Helsingin keskustassa sijaitsevassa K-Market Robassa asiakkaiden häiriökäyttäytyminen ja uhkaavat tilanteet ovat lisääntyneet viime vuosina todella paljon. 

Kauppias Mikko Karmakan mukaan toiminta on muuttunut samaan aikaan aiempaa ammattimaisemmaksi.

–  Saatat vilauttaa puukkoa, tai asetta tai mailaa, ja jos rupeat hankalaksi, niin täältä tulee. Tällä hetkellä ei olla hyvällä mallilla tämän asian kanssa.

Häiriökäyttäytyminen huimassa kasvussa

Kaupan alan toimijat ovat jo vuosia vaatineet lakia yritysten lähestymiskiellosta, jossa toistuvasti uhkaavasti tai häiritsevästi käyttäytyneelle asiakkaalle voitaisiin määrätä kielto asioida esimerkiksi ruokakaupassa. 

Kaupan liiton johtava asiantuntija Terhi Kuljukka-Rabb sanoo, että häiriökäyttäytyminen ja uhkatilanteet ovat lisääntyneet vuodesta 2020 tähän päivään yli 200 prosenttia. 

–  Sellainen piikki tapahtui koronavuosien aikaan ja siitä ei ole päästy selvään laskuun. Lisäksi rikoksia tapahtuu samassa aikajaksossa noin 170 prosenttia enemmän.

Kuljukka-Rabbin mukaan kasvuprosentit ovat kauppojen oman seurannan kirjauksia, eikä kaikki näy poliisin tilastoissa. 

"Mallia tulisi ottaa Ruotsista"

Kaupan liiton karkean arvion mukaan yrityslähestysmiskiellolle olisi Suomessa tarvetta ainakin sadalle, jopa 200 henkilölle. Ruotsissa määrä on kaksinkertainen. 

Ruotsi otti yrityslähetysmiskiellon käyttöön jo vuoden 2021 alussa. Kokemukset ovat olleet hyviä. 

Kuljukka-Rabbin mukaan Suomen tulisi ottaa mallia naapurimaasta.

–  Aika paljon kokonaisuudessaan voitaisiin soveltaa meidän lainsäädäntömaailmaamme. On todettu, että yrityslähestymiskielto olisi meilläkin perustuslain näkökulmasta mahdollista. 

Laki tarkoitus saada voimaan tällä hallituskaudella

Alan toimijat ovat huolissaan siitä, jääkö hallituksen lupaama lakihanke eduskunnassa muiden asioiden jalkoihin. 

Oikeusministeriön osastopäällikkö Ville Hinkkanen vakuuttaa, että laki on tarkoitus saada voimaan vielä tämän hallituskauden aikana. 

–  Nyt on käynnissä niin sanottu esivalmistelu, jossa arvioidaan, minkälaisia toteuttamisvaihtoehtoja yrityslähestymiskiellon säätämiselle voisi olla ja millainen tarkalleen se yhteiskunnallinen ongelma jota yritetään korjata tai hoitaa. 

–  Tarkoituksena on että hallituskauden aikana saataisiin hanke maaliin. 

Hinkkanen sanoo, että mitään yksityiskohtia ei ole tässä vaiheessa päätetty suuntaan tai toiseen. 

– Ruotsin malli on yksi kysymys, jota tässä arvioidaan. 

 

Lue myös:

    Uusimmat