Yli miljardi merenelävää on luultavasti kuollut Kanadan Tyynenmeren rannikolla viime aikojen ennätyshelteiden johdosta, sanoo kanadalainen meribiologi The Guardianin haastattelussa.
Kanadassa on kärsitty viime viikkoina ennätyksellisen kuumista säistä, jotka ovat muun muassa aiheuttaneet satojen ihmisten kuolemia ja sytyttäneet suuria maastopaloja. Asiantuntijan mukaan lähes 50-asteiset helteet ovat vaikuttaneet myös mereneläviin tuhoisasti.
Kaikista parhaiten tuon helleputken aiheuttaman tuhon näkee kävelemällä rantaviivaa pitkin, toteaa Brittiläisen Kolumbian yliopiston meribiologi Christopher Harley.
– Ranta ei yleensä rousku kävellessä. Kaikkialla oli niin paljon simpukankuoria, ettei kuolleiden eläinten päälle astumista voinut välttää.
Tutkijan mukaan rantaviivalla mädäntyvät simpukat olivat käytännössä keittyneet poikkeuksellisen kuumassa vedessä.
Lue myös: Kanadan tappohelteessä on jotain poikkeuksellista – ja se kertoo ilmastonmuutoksesta
Rantavesien lämpötilat nousseet kuolettaviksi eläimille
Vancouverissa ja sen lähialueilla lämpötila on pysytellyt vajaan 40 asteen tuntumassa, mutta Harleyn ja hänen opiskelijansa yhdessä tekemä infrapunakameramittaus osoitti, että kivisellä rannalla lämpötilat nousivat yli 50 asteen.
Harleyn mukaan simpukat kestävät enimmillään reilun 40 asteen lämpötiloja.
– Mutta kun lämpöasteet nousevat sitä korkeammiksi, ei olosuhteissa yksinkertaisesti voi selvitä.
Simpukoiden lisäksi Kanadassa on raportoitu kuolleista merivuokoista, ostereista ja meritähdistä. Tutkijat varoittavatkin, että joidenkin merieläinten kohdalla luonnon palautuminen voi kestää pidempään, sillä eläinten lisääntyminen voi olla hidasta.
Uuden helleaallon odotetaan iskevän ensi viikolla
Asiantuntijat ovat varoittaneet, että Brittiläisen Kolumbian provinssin pitää varautua siihen, että ilmastonmuutoksen myötä yllättävät ja pitkäkestoiset helleaallot luultavasti yleistyvät.
Uuden helleaallon odotetaan iskevän läntisiin Yhdysvaltoihin ja Lounais-Kanadaan ensi viikolla.
– Monet lajit eivät tule pysymään muutoksen vauhdissa. Ekosysteemit tulevat muuttumaan tavalla, jota on vaikea ennakoida. Me emme tiedä, mitkä tulevat olemaan ratkaisevia käännekohtia, Harley sanoo.