Tutkijat huolissaan: Merenpinnan keskilämpötila saavutti mittaushistorian kuumimman pisteen

EU:n ilmastonmuutospalvelu Copernicus kertoo raportissaan, että merenpinnan päivittäinen keskilämpötila on rikkonut mittaushistorian ennätyksen.

Merenpinnan päivittäinen lämpötila on kohonnut historiallisiin lukemiin. Mitattu lämpötila oli nyt 20,96 celsiusastetta, uutisoi BBC.

Edellinen ennätys, 20,95 astetta, on vuodelta 2016.

BBC kertoo tutkijoiden olevan merien lämpöennätyksen lisäksi huolissaan siitä, että ihmisen toiminnasta johtuva saastuminen ja liikakalastus rasittavat valtameriä nyt enemmän kuin koskaan.

– Maaliskuun pitäisi olla se aika, jolloin valtameret ovat maailmanlaajuisesti lämpimimpiä, ei elokuu tai syyskuu. Se, että ennätys rikkoutui nyt, saa minut huolestumaan siitä, kuinka paljon lämpimämmäksi valtameri voi muuttua tämän hetken ja ensi maaliskuun välisenä aikana, Samantha Burgess Copernicus-ilmastonmuutospalvelusta kertoo BBC:lle.

– Mitä enemmän poltamme fossiilisia polttoaineita, sitä enemmän ylimääräistä lämpöä valtameret sitovat, mikä tarkoittaa, että sitä kauemmin kestää vakauttaa ja saada ne takaisin entiselle tasolleen, Burgess jatkaa.

Meksikonlahden merellistä lämpöaaltoa tutkiva Kathryn Lesneski kertoo BBC:lle, että Floridan koralliriuttojen vaalentuminen on levinnyt nyt laajalle ja useat korallit ovat jo kuolleet.

Valtameret imevät itseensä ilmastonmuutoksen aiheuttamaa lämpöä. Lämpenevä merivesi taas aiheuttaa vakavia vaikutuksia planeettamme ympäristön ja eliökunnan terveyteen. Näitä vaikutuksia ovat muun muassa sään ääri-ilmiöiden yleistyminen entisestään, kalakantojen kärsimys ja muutokset eri ekosysteemeissä. 

BBC:n mukaan tutkijat jatkavat sen selvittämistä, miksi meret ovat juuri nyt niin kuumia, vaikka he tietävät jo, että merien lämpeneminen jatkuu kasvihuonekaasupäästöjen vuoksi.

Katso myös MTV Uutiset Liven aiempi kooste sään ääri-ilmiöistä:

Lue myös:

    Uusimmat