Kangasmaskia käyttäväkin voi sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin – mutta ovatko tartunnan saaneen oireet lievemmät?

Kangasmaskit
Julkaistu 26.03.2021 19:21
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Erilaisten maskien hyödyllisyydestä koronaviruksen estämisessä käydään jatkuvaa keskustelua, ja onneksi tehdään myös tutkimusta. Kaksi Yhdysvaltain kansallisen terveysinstituutin tutkijaa esittävät, että kangasmaskin käyttäjällä covid-19:n aiheuttamat oireet voivat olla lievempiä, vaikuttajana hengitysilman kosteus.

Lima ja kosteus. Siinä keskeisiä nielumme aineksia.

Adriaan Bax ja Joseph Courtney Bethesdassa Marylandissa sijaitsevassa tutkimuslaitoksessa katsovat, että puuvillamaski – joka ei tietenkään estä kaikkia aerosoleja ja niiden mukana viruksia pääsemästä hengityselimiin – auttaa ulos hengittäessä keräämään kosteutta maskin sisäpuolelle.

Tätä kosteutta puolestaan palaa takaisin ihmiseen sisään hengittäessä.

Kylmä ja kuiva sää avaa viruksille ovia

Ilman kosteus vaikuttaa virusten kykyyn päästä eteenpäin. Kylmällä säällä ilma on kuivempaa, mikä myös kuivattaa hengityskanavia, ja niin sanotusti avaa enemmän portteja mahdollisten virusten levitä.

Osa tätä kosteutta on nenässäkin oleva lima, joka on osa elimistön puolustus- ja puhdistusmekanismia.       

Bax ja Courtney testasivat eri materiaaleista valmistettujen maskien keräämää uloshengitysilman tuottamaa kosteutta eri lämpötiloissa.

Kangasmaski kerää tehokkaimmin kosteutta

Kangasmaski osoittautui parhaimmaksi kosteuden keräämisessä, Ja mitä viileämpää, suhteessa sitä kosteampana kangasmaski piti sisään hengitetyn ilman.

Lisääntyvän kosteuden myötä hengityselimissäkin on enemmän limaa, joka ainakin vähentää, vaikkei kokonaan estäkään, virusten pääsyä eteenpäin, he päättelevät Economist-lehden uutisoimassa tutkimuksessaan.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat