Jännittävä keksintö: Brittitutkijat kehittivät nenäsuihkeen, joka tarjoaa suojaa viruksilta – aineesta voi olla apua koronanvastaisessa taistelussa

Credit: Tamar Dundua / Alamy Stock Photo
Julkaistu 19.11.2020 20:11
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Birminghamin yliopistossa Britanniassa on kehitetty nenäsuihke, joka voi kehittäjiensä mukaan tarjota suojaa koronatartunnalta, uutisoi Sky News.

Sky Newsin mukaan suihkeen ainesosat pyydystävät ja kapseloivat hengitystiehen joutuneita viruksia ja estävät niiden pääsyn pidemmälle elimistöön.

Pysäytetyt virukset poistuvat joko niistämisen yhteydessä tai nieltäessä. Tutkijoiden mukaan suihkeen ainesosiin sitoutuneet virukset eivät pääse tartuttamaan kantajaansa.

Lisäksi suihkeen väitetään ehkäisevän viruksen leviämistä niistämisen tai yskimisen välityksellä.

– Vaikka nenämme suodattaa päivittäin tuhansia litroja hengitysilmaa, se ei tarjoa kovin paljon suojaa infektioilta ja suuri osa ilmateitse leviävistä viruksista tarttuu erityisesti nenän alueen limakalvoilta, professori Liam Grover toteaa.

Yksinkertaiset ainesosat

Tutkijoiden tavoitteena oli luoda suihke, jonka aineet leviävät nenän sisäpinnalle tasaisesti ja jonka ainesosat säilyvät hyvin paikoillaan.

Lisäksi tuote haluttiin luoda helposti saatavilla olevista ainesosista.

Suihke koostuu kahdesta, polysakkarideihin kuuluvasta, pääaineesta, jotka ovat ennestään tuttuja muun muassa elintarviketeollisuudesta. Toisella aineista on viruksia torjuvia ominaisuuksia ja toista käytetään suihkeessa sen kiinnittäytymisominaisuuksien vuoksi.

Laboratorio-olosuhteissa tehtyjen kokeiden mukaan suihke voi tarjota suojaa käyttäjälleen jopa kahden vuorokauden ajan. Tutkimuksesta on kuitenkin huomioitava, ettei se ole vielä käynyt läpi vertaisarviointiprosessia.

Lue myös: Kohutun Klamydia-risteilyn matkustajalla koronatartunta – oliko taudinkantaja kylki kyljessä juhlineiden joukossa? Laivayhtiöllä ei ole tietoa

Tutkijoiden mukaan suihketta olisi sen yksinkertaisten ainesosien vuoksi helppo tuottaa valtavia määriä nopeassakin aikataulussa.

Vaikka koronarokotteiden kehittäminen on viime tietojen perusteella jo pitkällä, tutkijat etsivät kaiken aikaa myös muita keinoja torjua viruksen leviämistä.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus