Kannattaako asuntoa remontoida ennen myyntiä? Kiinnitä huomio näihin: "Latistaa kokonaistunnelmaa, vaikka asunto muuten olisi kiva"

Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit! 0:40
Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit!

Kodin säännöllinen huolto varmistaa, ettei asunnon arvo katoa. Mutta kannattaako pieni pintaremontti ennen asunnon myyntiä?

Punaiset vai valkoiset tapetit? Tummat vai vaaleat lattiat? Tiedät varmasti vaistomaisesti, kumpi on enemmän mieleesi – mutta entä, jos värivalinnan tarkoitus on kirittää asunnon myyntiä?

Oleellisempaa on asunnon pohjaratkaisu

Suomessa ja Pohjoismaissa tykätään vaaleista pinnoista. Siksi valkea maali on kodin pieneen ehostukseen yleensä varma valinta. Oikotien liiketoimintajohtaja Anna Leinosen mukaan asuntoa etsivää ostajaa kiinnostaa kuitenkin usein asunnon pohjaratkaisu, eivätkä esimerkiksi tapettien värit ole siten niin oleellisia.

– Pinnat ja muut sisustusratkaisut ovat tarvittaessa helppo uusia, joten näistä asioista ei kannata ottaa liikaa stressiä, hän neuvoo.

"Kuluneet pinnat ovat helposti korjattavissa"

Kodin säännöllinen huolto ja laadukkaasti toteutetut remontit varmistavat, ettei asunnon arvo katoa. Yrittäjä ja toimitusjohtaja Heidi Metsänen tekisi kotiin ennen myyntiä pintaremontin, jos se onnistuu kohtuullisin kustannuksin.

Kiinteistövälittäjä Heidillä on asuntomyymälä Kauniaisissa, Espoon Laaksolahdessa ja Leppävaarassa. Ammattilaisen huomio kiinnittyy asunnossa eri asioihin kuin kodinomistajan. Metsänen huomaa kodista yleensä ensimmäisenä pintojen kuluneisuuden.

– Kuluneet pinnat ovat helposti korjattavissa esimerkiksi maalaamalla ja listoituksia uusimalla ja maalaamalla. Esimerkiksi ovenkarmit voivat olla hyvin naarmuiset. Se latistaa kokonaistunnelmaa, vaikka asunto muuten olisi kiva, Metsänen kuvailee.

Kärjistetysti: kun ostaja tulee paikalle ja näkee kuluneet ovenkarmit, hänelle voi syntyä tunne siitä, että asunnossa on paljon laittamista. Näin siitäkin huolimatta, ettei karmien maalaaminen oikeasti ole suuri asia.

– Kun itse asuu kodissaan, usein sokaistuu pienille puutteille. Kun käyn myyjän kanssa läpi, mitä asunnolle voisi tehdä, hän saattaa sanoa "ai, joo, näitä itsekin ajattelimme tehdä tähän muuttaessamme, mutta emme sitten muistaneetkaan". Ajan myötä pieniin puutteisiin on tottunut, Metsänen kuvaa.

Asunnon puutteista keskusteleminen täytyy hoitaa hienovaraisesti – kyseessä on ihmiselle rakas paikka, jossa hän on asunut mahdollisesti vuosikymmeniä.

– Täytyy muistaa, että ollaan toisen ihmisen kotona ja hän päättää, mitä siellä haluaa tehdä. Usein myyjä toki kysyy itsekin, mitä asunnossa kannattaisi tehdä. Silloin on hyvä tilaisuus tuoda asioita esiin.

"Onko se, mikä on nyt trendikästä, sitä vielä muutaman vuoden päästä?"

Koska trendit tulevat ja menevät, niitä ei remontoidessaan kannata seurata liikaa.

– Onko se, mikä on nyt trendikästä, sitä vielä muutaman vuoden päästä? Itse ajattelen niin, että kannattaa miettiä aikaa kestäviä ratkaisuja. Ettei ratsastaisi kauheasti trendin aallonharjalla, Metsänen sanoo.

"Toiset arvostavat skandinaavista selkeyttä ja vaaleita sävyjä, kun taas toiset..."

Anna Leinonen näkee trendikkäät sisustusratkaisut makuasioina: toisille ne sopivat, toisille eivät. Tulevan ostajan makua ei voi tietää etukäteen.

– Toiset arvostavat skandinaavista selkeyttä ja vaaleita sävyjä, kun taas toiset nauttivat väriloistosta ja esineiden tuomasta kodikkuudesta. Jokin aika sitten trendinä oli täysin valkoinen sisustus. Nyt mukaan on tullut enemmän lämpöä, Leinonen kuvaa.

– Trendit vaihtelevat, mutta tärkeintä mielestäni on, että koti on omaan silmään viihtyisä ja asujansa näköinen, hän jatkaa.

"Jos asunto on selkeästi kokonaan alkuperäiskunnossa ja yhtä nurkkaa alkaa remontoida..."

Maalaustöitä kannattaa ennen myyntiä Metsäsen mukaan tehdä, jos asunto on valmiiksi melko hyvässä kunnossa.

– Jos asunto on selkeästi kokonaan alkuperäiskunnossa ja yhtä nurkkaa alkaa remontoida, se luultavasti vain pistää silmään: ostaja huomaa, että yksi nurkka on laitettu, mutta muut ovat laittamatta, Metsänen sanoo.

Alkuperäiskunto ei välttämättä ole ongelma: tällaisen kodin ostaja nimittäin on Metsäsen mukaan usein ihminen, joka haluaa ostaa nimenomaan alkuperäistä – voidakseen vaikkapa itse remontoida!

"Jos kodissa on keskeneräisiä remontteja tai kunnostustöitä..."

Jos olohuonetta on juuri alettu vaikkapa tapetoida, projekti on hyvä tehdä valmiiksi ennen myyntiä.

– Jos kodissa on keskeneräisiä remontteja tai kunnostustöitä, ne on hyvä tehdä valmiiksi mahdollisuuksien mukaan. Kodin stailaus voi nopeuttaa asunnon myyntiä, mutta ei tyypillisesti nosta arvoa, liiketoimintajohtaja Anna Leinonen pohtii.

Jos seinissä on esimerkiksi valmiiksi huonokuntoinen maali, seinien huolellinen maalaus saattaa edistää myyntiä.

– Siisti yleisilme tekee kohteesta houkuttelevamman. Kovin suurta remonttia ei kannata tehdä, koska uusi ostaja saattaa laittaa kaiken uusiksi joka tapauksessa, Leinonen kuvailee.

Voiko remontoimalla vahingossa "pahentaa" kodin arvoa?

Mutta voiko remontoimalla vahingossa "pahentaa" kodin arvoa? Anna Leinosen mukaan hyvin erikoisilla ratkaisuilla voi vahingossa karsia ostajakuntaa harvemmaksi. Siksi rajuja muutoksia ei esimerkiksi huomion herättämisen nimissä kannata tehdä.

–  Myös käytännöllisyydellä on merkitystä; esimerkiksi kylpyhuoneen lavuaari voi olla visuaalisesti todella tyylikäs, mutta jos siinä ei mahdu pesemään käsiä, se saattaa häiritä käytännöllisyyttä arvostavia ostajia. Myös amatöörimäiset tee-se-itse-ratkaisut tai epäsiististi tehdyt remontit voivat vähentää kiinnostusta, Leinonen kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat