Mitä tarkoittaa, jos asunnon kunto on "tyydyttävä"? Tämä kuntoluokituksista on hyvä tietää

9:04imgKATSO MYÖS: Itse remppahommiin? Viiden jälkeen -ohjelmassa tutustuttiin Jasmiini Lappalaiseen, joka on remontoinut vuosien aikana jo seitsemän asuntoa itse lattiasta kattoon.
Julkaistu 13.08.2023 19:01

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Asuntoa ostaessaan on hyvä kiinnittää huomiota esimerkiksi kodin remonttihistoriaan. Tyydyttäväksi kuvatusta kunnosta ei kuitenkaan tarvitse huolestua.

Hyvä. Tyydyttävä. Joskus myynti-ilmoitus pisteyttää asuntoja kuin peruskoulussa ikään. Tyydyttävästä arvosanasta Huoneistokeskus Oy:n laillistettu kiinteistönvälittäjä ja kaupanvahvistaja Marko Perälä ei olisi huolissaan.

– Yleinen luokitus on välttävä, tyydyttävä, hyvä. Mielellään välittäjät käyttävät tyydyttävää, jotta ei tulisi mielikuvaa, että asunto on hyväkuntoinen, eli käytännössä ei tarvitsisi tehdä mitään, hän kuvaa.

– Kuntoluokitukset ovat häilyviä. Niihin ei kannata suuremmin ottaa kantaa. Mikä on kenenkin mielestä hyvä, sekin on mielenkiintoinen kysymys. Toiselle suurin piirtein asumiskuntoinen asunto on hyvä, hän jatkaa.

Lue myös: Mitä pitää muistaa kysyä asuntoa ostaessa? Älä unohda näitä – seurauksena voi olla kallis lasku

"Hyvä kunto viittaa siihen, ettei ole tarvetta edes huoltomaalaukselle"

Jos asunnon kunto on kirjattu hyväksi, ostajalla on oikeus odottaa aidosti hyvää, yrittäjä ja laillistettu kiinteistönvälittäjä Kristiina Horsma RE/MAX Loisteesta sanoo.

– Hyvä kunto viittaa siihen, ettei ole tarvetta edes huoltomaalaukselle. Se on lähellä priimaa. "Tyydyttävä" on muuttokuntoinen koti, mutta voi esimerkiksi olla jo pikkuisen aikaa siitä, kun viimeksi on maalattu. Taulukoukuista on jäänyt jälkiä seiniin tai keittiön tasossa voi olla kolhu tai muu elämisen jälki, Horsma sanoo.

Toki kauneus on katsojan silmässä. Yhden tyydyttävä on toisen täysremontti.

– Tyydyttävä on suuri luokka. Siihen mahtuu kaiken kuntoisia asuntoja. "Remontoitava" tai "huono" ovat pienemmän laarin kuntoluokkia, kuten "hyvä". Remontoitava tarkoittaa, että asunto kaipaa ehdottomasti remonttia ennen kuin sinne pääsee muuttamaan. Eli voisikin sanoa, että tyydyttävä on varsin hyvä, Horsma summaa.

Lue myös: Saako toisen mökille paukata yllättäen? Tapaseura vinkkaa, kuinka lähettää kutsumattomat vieraat kotimatkalle kohteliaasti

Onko "remontoijan unelmaa" pakko remontoida?

Remppaajan unelma, remontoimalla tästä ihana – tuttuja termejä myyntiesitteistä, mutta mitä niillä tarkoitetaan? Onko "remontoijan unelmaa" pakko remontoida?

– Se onkin hyvä kysymys. Sanoisin, että jos asunto aidosti vaatii remonttia, siellä saattaa olla esimerkiksi vahva tupakan haju ja pinnat, jotka oikeasti tarvitsee remontoida. Tai esimerkiksi lattia on vuosikausien elämisen jäljiltä pahassa kunnossa, Horsma kuvaa.

Retrohenkisyys on nykypäivänä myös myyntivaltti eikä se tarkoita remonttitarvetta. 

– Toisaalta remontin tarve on joskus subjektiivinen näkemys välittäjältäkin, Horsma sanoo.

Lue myös: Kuusihenkinen perhe muutti bussiin säästääkseen asumiskuluissa – kurkkaa kotiin, josta ei toimintoja puutu

Lue myös: Naapuri valittaa ja lähettää heippalappuja – näin lukijaraati kesyttäisi kyttääjän: "Loppui siihen paikkaan"

Katso myös: Aikeena asunnon myyminen? Muista nämä siivousvinkit!

0:40imgVideon lähteenä asiantuntijahaastattelut.

Tuoreimmat aiheesta

Asuminen