Kannattaako tipaton tammikuu? Asiantuntija kommentoi terveyslupauksia

Nainen ja drinkki
Pavel Kolotenko
Julkaistu 05.01.2015 15:20

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Tipaton tammikuu on monelle jo perinne. Neljän viikon aikana elimistö puhdistuu, verenpaine laskee ja aineenvaihdunta normalisoituu. Korkin pistää kiinni joka neljäs aikuinen.

Tammikuun alkaessa alkaa myös alkoholiton elämä – ainakin 30 päivän ajaksi.

Tipaton tammikuu on monelle jo perinne. Vuonna 2014 noin 20 prosenttia alkoholia käyttävistä suomalaisaikuisista vietti tipatonta, kertoo TNS Gallupin selvitys.

Tipaton tammikuu on suositumpi maaseudulla kuin kaupungeissa, sekä matalammissa koulutusluokissa.

Mikä on liikaa?

Riskikäyttö on kyseessä silloin, kun alkoholinkäytön riskirajat ylittyvät säännöllisesti.

Humaltumisen rajana pidetään miehillä 8 ja naisilla 5 annosta yhdellä kertaa nautittuna.

Riskiraja terveelle, keskikokoiselle miehelle on 24 alkoholiannosta viikossa (yli kolme annosta päivittäin juotuna) tai vähintään 7 annosta kerralla.

Riskiraja terveelle, keskikokoiselle naisille on 16 (noin kaksi annosta päivittäin juotuna) tai 5 annosta kerralla.

Brittilääkäreiden mukaan tipaton kuukausi on kuitenkin täysin turha. Englantilaisen voittoa tavoittelemattoman maksayhdistyksen mukaan tammikuun tipattomuus johtaa myös usein alkoholipitoiseen helmikuuhun.

– Tipaton tammikuu on monelle vuosien perinne ja hyvä juttu. Kyllä se on kannatettava. Kropalle ja mielelle tekee hyvää levätä, viestintäpäällikkö Eija Seppänen Yksi elämä -hankkeesta kuitenkin toteaa.

Yksi elämä on kolmen kansalaisjärjestön yhteinen hankekokonaisuus. Sen avulla Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto edistävät yhdessä valtimoterveyttä. 

Myös kotimaisen Tipaton.fin jo neljän viikon juomattomuus on hyödyllistä. Neljän viikon aikana elimistö puhdistuu, verenpaine laskee ja aineenvaihdunta normalisoituu. Laihtuminen on helpompaa, kun ylimääräiset siiderikalorit jäävät pulloon, ja lisäksi mieliala paranee. Alkoholitoleranssi myös laskee. Sivusto tosin myöntää, ettei pieni tauko muuten tolkuttomassa juomisessa auta – kuukauden tipattomalla ei siis saa oikeuttaa loppuvuoden 11 kuukauden juhlintaa.

Koetko vieroitusoireita?

Kaikki eivät vietä koko tammikuuta ilman ryyppyä. Juomatta voi olla myös lyhyemmän ajan. 

Viikon tai kahden tipattomalla voi tutkia kehoaan ja sitä, tuleeko juomattomuudesta levottomaksi tai esiintyykö krapulaa ja muita vieroitusoireita.

Nainen ja lasi shampanjaa

Jos pari viikkoa tai kuukausi raittiina tuntuu vaikealta ja vieroitusoireita esiintyy, kannattaisi huolestua – kyseessä on merkki alkavasta alkoholiriippuvuudesta. Kannattaa myös seurata perheen tai ystävien reaktioita: ovatko he yllättyneitä, iloisia vai epäuskoisia, kun et juo? Tuleeko juomattomuus suurena yllätyksenä?

Yksi alkoholiannos on:

33 cl keskiolutta

12 cl mietoa viiniä

4 cl väkeviä

Mikäli vieroitusoireita on, kannattaa harkita kahta tipatonta kuukautta, tai vaikka koko vuoden alkoholilakkoa.

Kuukauden tipaton vaikuttaa mielialaan ja muun muassa unen laatuun positiivisesti. Maksaa se ei kuitenkaan vielä korjaa, jos alkoholia on aiemmin kulunut reippaasti.

Lupaa edistää terveyttäsi!

Tipattoman lisäksi moni lupaa alkuvuodesta laihtua, liikkua ja olla muillakin tavoilla "parempi ihminen". Arjen myötä lupaukset kuitenkin unohtuvat tai osoittautuvat vaikeiksi pitää. Viattomalta näyttänyt lupaus syödä enemmän kasviksia jää helposti toteuttamatta, kun kasvikset pitäisi ehtiä suikaloida salaatiksi. 

Terveyteen liittyvät lupaukset pitäisi Eija Seppäsen mukaan tehdä itselle sopivalla hetkellä. Hyvä lupaus on niin pieni, että sen toteuttaminen myös onnistuu.

– Hyvä lupaus on tehty itselle tärkeästä asiasta. Usein on myös hyvä, että lupauksen voi kertoa muille. Silloin saa tsemppiä ja kannustusta. Meillä se hoituu verkkopalvelun kautta. Jollekin sopiva voi olla läheisen tuki. Riippuu aika paljon siitä, mitä on lupaamassa.

Uudenvuodenlupaus.fi, TOP 5:

Minä lupaan opetella sanomaan ei.

Minä lupaan pitää parempaa huolta itsestäni.

Minä lupaan laihduttaa 5 kiloa.

Minä lupaan stressata vähemmän.

Minä lupaan nähdä asiat positiivisemmin.

Uudenvuodenlupaus.fi -palvelussa voi luvata jotakin uudeksi vuodeksi, ja saada muilta tukea lupauksen pitämiseen. Suomalaiset lupaavat paljon stressiin ja sen hallintaan liittyviä asioita: opin sanomaan ”ei”, laihdun, rentoudun.  Terveyteen liittyvän lupauksen tekeminen kannattaa.

– Terveys on arvokas asia. Siitä kannattaa pitää kiinni.

Seppänen jakaa lupauksen pitämiseen vielä vinkin, jonka on itse saanut.

– Ota paperi ja kynä. Kirjoita ylös mikä hankaloittaa lupauksesi pitämistä. Kirjoita paperille toimet, joilla taklaat haasteet, ja mikä tilanne voisi olla vuoden 2015 lopussa.

Nainen juo drinkkiä

Lähteet: PäihdelinkkiTipaton.fi, Ehyt.fi. Uudenvuodenlupaus.fi on osa Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton yhteistä Yksi elämä -hankkeen kampanjaa.

Tuoreimmat aiheesta

Juomat