Allergeenit on hyvä pitää mielessä myös alkoholijuomaostoksilla.
Kananmunalle tai maidolle allergisten on syytä olla tarkkana juomaa valitessaan. Esimerkiksi monet cocktailit voivat sisältää kananmunaa, sillä kananmuna tekee juoman koostumuksesta täyteläisemmän, paksumman ja runsaamman.
Myös maito on yleinen ainesosa drinkeissä, joten allergikkojen kannattaa kertoa allergioistaan suoraan baarimikolle.
Viinihyllyillä ja viiniä tilatessa täytyy muistaa olla niin ikään tarkkana. Viini voi nimittäin sisältää kananmunan tai maidon proteiinia. Syynä tähän on viinin valmistusvaihe nimeltään kirkastus.
Vegaaninen viini on monelle allergikolle turvallinen valinta
Kirkastuksessa poistetaan tai vähennetään viiniin liukenemattomia aineita, kuten kuolleita hiivasoluja, bakteereja, proteiineja, rypäleen kuoren paloja tai muita partikkeleita.
Kirkastuksella pyritään siihen, etteivät edellä mainitut ainesosat muuta viinin makua, kertoo Viinimaa.
Kirkastukseen käytetään tänä päivänä muun muassa kananmunan valkuaista, maitoproteiinia, liivatetta tai kalaliimaa, kertoo Alko.
Ainoa tapa varmistaa, ettei viini sisällä juojalle sopimattomia allergeenejä, on katsoa etiketin merkinnät tarkkaan tai kysyä viiniasiantuntijalta.
Kananmuna- ja maitoallergikoille vegaaninen viini on varma valinta, sillä niiden valmistukseen ei ole käytetty eläinperäisiä ainesosia. Vegaaniset viinit kirkastetaan esimerkiksi saviperäisellä bentoniitilla tai kasviproteiinilla.
Lue lisää alkoholijuomien aiheuttamista allergisista reaktioista: Yliherkkyys alkoholijuoman sulfiiteille voi tulla yllätyksenä
Katso myös: Kariitta löysi hengenvaaralliseen allergiaan apua siedätyshoidosta
2:38