Linnan juhlien boolin alkuperäinen ohje vuoti julkisuuteen vuonna 1975. Testasimme muutama vuosi sitten modernisoidun version juhlajuomasta. Juttu ja video on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2020.
Videolta voit katsoa, miten valmistuu modernisoitu versio Linnan juhlien boolista.
Linnan juhlien legendaarisella boolilla on pitkä historia ja sen juuret ulottuvat 1940-luvulle saakka.
Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä
Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.
Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.
Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.
Gastronomisen seuran pääsihteeri Erik Haack suunnitteli booliohjeen yhdessä Alli Paasikiven kanssa vuonna 1948. Eri lähteiden mukaan alkuperäistä booliohjetta jouduttiin kuitenkin hieman panemaan uuteen uskoon, kun se vuosi julkisuuteen ruokalehti Kasarissa vuonna 1975.
Linnan juhlien boolin alkuperäinen resepti
Linnan juhlien booli on raikas ja kupliva juoma, jonka alkolipitoisuus on noin 12 prosenttia. Tällainen alkuperäinen ohje 10–15 hengelle oli Kasari-lehden mukaan:
1 ½ pulloa Jugoslovanski Rizlingiä, numero 497
½ pulloa Bordeax Biancia, numero 466
2 dl White Portia, numero 277
1 pullo Pöytäviinaa
2 tippaa sitruunankuoriuutetta
1 pullo kuivaa Elyséetä, numero 851
3 pulloa Grape-virvoitusjuomaa
Booli valmistetaan Linnan juhlia varten siten, että sen pohja sekoitetaan valmiiksi Alkossa.
Juomapohjaan lisätään sitten juhlapaikalla kuplivat ainekset juuri ennen tarjoilua.
Nykypäivänä booli ei enää ole niin suosittua juhlissa kuin menneinä vuosikymmeninä, mutta juoma kuuluu silti tärkeänä osana juhlavastaanoton perinteisiin.
Modernisoitu versio alkuperäisestä reseptistä yllättää
Pyysimme muutama vuosi sitten baarimestari Mikael Karttusta loihtimaan Linnan juhlien alkuperäiseen boolireseptiin pohjautuvan juhlajuoman.
Aivan alkuperäisillä tuotteilla boolia ei tänä päivänä pystytä tekemään, sillä osa niistä on jo poistunut Alkon valikoimista tai markkinoilta kokonaan.
Niinpä esimerkiksi Jugoslovanski Rizling -valkoviinin sijaista booliin upposi nykypäivän suosikkirieslingiä ja Pöytäviina korvattiin Koskenkorvalla.
Lopputulos yllätti baarimestarin itsensäkin: hän kun ei osannut odottaa, että aineksilla saisi oikeasti näin hyvän boolin aikaiseksi.
Myös makuraati yllättyi positiivisesti. Booli oli yllättävän maukasta ja niin sanotusti "helposti juotavaa", eli suorastaan vaarallisen hyvää. Tuoksu ja maku toi mieleen lonkeron.
– Muutaman lasin kun ottaa, niin kannat kattoon, baarimestari Mikael Karttunen veisteli.
Katso videolta, miten moderni versio Linnan juhlien boolista valmistuu.
Juttu ja video on julkaistu ensimmäisen kerran joulukuussa 2020.