Vanhempien käytös ja ajattelutapa vaikuttavat merkittävästi siihen, miten lapsi menestyy tulevaisuudessa.
Jokainen vanhempi toivoo, että heidän lapsensa menestyisivät niin koulussa kuin myöhemmin työelämässä. Vaikka ei ole olemassa reseptiä onnistuneeseen lapsenkasvatukseen, tutkimukset viittaavat siihen, että on olemassa joukko tekijöitä, jotka ennustavat lapselle menestyneen tulevaisuuden.
Nämä tekijät liittyvät juuri vanhempiin ja heidän käytökseensä.
Suuret odotukset
Kalifornian yliopistossa toteutettu tutkimus osoittaa, että vanhempien odotuksilla on valtava vaikutus lapsen menestykseen. Tämä kansainvälinen tutkimus seurasi yli 6600 lasta ja heidän vanhempiaan. Vanhemmat, jotka näkivät lapsensa tulevaisuuden korkeakoulussa, näyttivät kasvattavan lasta tätä tavoitetta kohti tuloista ja muista ympäristötekijöistä huolimatta.
Tutkimuksen mukaan toisen henkilön odotukset voivat vaikuttaa tulevaisuuteen merkittävällä tavalla, vaikka he eivät sitä itse tiedostaisikaan.
Vanhemmat korkeasti koulutettuja
Michiganin yliopistossa vuonna 2014 toteutettu tutkimus osoittaa, että erityisesti äidin koulutustausta vaikuttaa merkittävästi myös lapsen menestykseen. Jos äiti on korkeasti koulutettu, myös lapsi seuraa todennäköisesti perässä.
Toinen samaa aihetta tutkinut tutkimus kertoo, että vanhempien koulutustasoa tutkimalla voidaan 8-vuotiaan lapsen koulutustaso ennustaa jopa 40 vuodeksi eteenpäin.
Matemaattisia tehtäviä jo pienestä pitäen
Mitä aikaisemmin lapsen taitoja kehitetään, sitä enemmän etua niistä on tulevaisuudessa. Erityisesti matemaattisten taitojen varhaisella kehittämisellä näyttäisi olevan vaikutusta lapsen menestykselle.
Näitä ovat muun muassa numeroiden tuntemus ja numerojärjestys. Northwestin yliopiston antaman lehdistötiedotteen mukaan jo varhaisessa vaiheessa matemaattisissa tehtävissä menestyvä lapsi ennustaa näillä aihealueilla menestystä myös tulevaisuudessa.
Vanhemmat huolehtivaisia
Huolehtivaiset ja hellätunteiset vanhemmat tarjoavat lapselleen turvallisen kasvuympäristön, joka auttaa heitä menestymään myöhemmässä elämänvaiheessa. Nopeasti ja tarkoituksenmukaisesti lasten signaaleihin vastaavien vanhempien lapset pärjäävät keskimäärin muita paremmin akateemisissa testeissä, kertoo Minnesotan yliopistossa vuonna 2014 tehty tutkimus.
Tämä tieto viittaa siihen, että panostaminen vanhempi-lapsi-suhteeseen lapsuusvuosina auttaa yksilöitä jopa 30 ikävuoteen saakka.
Vanhemmat viettävät lapsen kanssa aikaa, mutta eivät liikaa
Lapsen kanssa vietetty aika on hyväksi, mutta myös tässä asiassa liika on liikaa. Tämä voi nimittäin kostautua, jos vanhempi kokee stressiä lapsen kanssa vietetystä ajasta. Tämä johtuu pääasiassa tunnetilojen siirtymisestä, eli niin kutsutusta emotionaalisesta tartunnasta.
Jos olet iloinen, myös ystäväsi tulee iloiseksi. Samoin käy, jos vanhempi viettää aikaa lapsensa kanssa stressaantuneena. Turhautumisen tunne siirtyy helposti vanhemmasta lapseen, mikä vaikuttaa negatiivisesti lapsen elämään.
Lapsen menestyksen ja hyvinvoinnin salaisuus voikin löytyä vanhempien kanssa vietetystä stressittömästä ajasta.
Kannustava ajattelutapa
Yli vuosikymmenen ajan Stanfordin yliopistossa on tutkittu sitä, miten ihmiset kokevat menestyksen. Menestyksen ajattelu voidaankin näiden tutkimusten perusteella jakaa kahteen osaan; kiinteään ajattelutapaan ja muuttuvaan ajattelutapaan.
Kiinteässä ajattelussa ihmiset uskovat älykkyyden, luonteen ja luovuuden olevan asioita, joita emme itse pysty muuttamaan. Nämä ihmiset välttelevät haasteita, sillä he eivät välttämättä usko omaan onnistumiseensa. Muuttuvan ajattelutavan omaavat eivät puolestaan pelkää epäonnistumisia, vaan he venyttävät omat kykynsä äärimmilleen vaativissa tilanteissa.
Vanhempien ajattelutavoilla näyttääkin olevan suuri merkitys lapsen menestykseen. Muuttuvaa ajattelutapaa noudattavat vanhemmat kannustavat lapsiaan tarttumaan vaativiinkin tehtäviin. Jos haluat lapsesi menestyvän, älä kiitä häntä älykkyydestä, vaan hyvin tehdystä työstä.
Miksi äitiä kannattaa totella? Suomalaislapset kertovat videolla:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Enterpreneur