Mieti vielä, jos harkitset vanhentuneen kännykkäsi heittämistä jorpakkoon vakuutusrahojen ja uuden puhelimen toivossa.
Kotivakuutusten omavastuu sekä pienelektroniikan ikävähennykset pitävät huijausyritykset kurissa.
– Vanhemmasta puhelimesta ei saa korvausta kuin uudesta, ja omavastuu menee aina, kyllä se aina asiakasta kirpaisee, jos jotain sattuu, kertoo korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa Ifistä.
Vaitomaan mukaan keskimääräinen summa kotivakuutusten omavastuulle on 130-150 euroa. Vakuutuskorvauksen määrään vaikuttaa myös puhelimen ikä. Vakuutuksesta maksettava korvaus laskee vuosittain 30 prosenttia puhelimen toisesta käyttövuodesta alkaen, eikä ikävähennyksen määrälle ole ylärajaa.
OP-Pohjolalla pienelektroniikkalaitteen arvo laskee vuosittain puolestaan 25 prosentilla. Ikävähennys on kuitenkin korkeintaan 70 prosenttia laitteen alkuperäisestä hinnasta.
Korvauspyynnöt vaurioituneesta pienelektroniikasta lukeutuvat vakuutusyhtiöiden yleisimpiin. Kesällä vahinkojen määrä kasvaa, kun kansa rientää neljän seinän sisältä ulos rannoille, mökeille ja ulkomaille. Ifin Vaitomaan mukaan etenkin matkapuhelinvaurioita korvataan paljon.
– Kännykkä on kaikilla mukana, hyvin harvassa ovat ne tilanteet, että voi sanoa, että nyt se vaurioituminen ei ollut ennalta-arvaamatonta, että voitaisiin ihmetellä, miksi laite oli mukana.
Aivan kaikki selitykset eivät kuitenkaan mene läpi.
– Joissain urheilulajeissa ihmisten on ymmärrettävä, että matkapuhelin täytyy jättää pois taskusta. Puhelin ei voi olla mukana uintikilpailussa, surffatessa, koskenlaskussa, jalkapallo-ottelussa tai laskuvarjolla hypätessä, Vaitomaa listaa esimerkkejä.
Vaurioita ei korvata, jos laitteen vika on pahentunut omilla korjausyrityksillä.
– Siitä ei rangaista, jos oma korjausyritys ei ole pahentanut laitteen tilaa. Mutta täytyy ymmärtää, että se on ammattimiehen työtä, emme korjaa tee se itse -vahinkoja.
Juttua päivitetty IFin vakuutusehdoilla puhelimien ikävähennyksistä 5.6. klo 15.15.
Veteen pulahtaneen iPhonen pelastaa varmemmin kuin Lumian
Puhelin vedessä, hiekanjyvä kamerassa? – Näillä keinoilla ensiapua