Moni helsinkiläinen kertoo, ettei kuullut yleistä vaaramerkkiä tänään keskipäivällä, jolloin yleistä hälytysjärjestelmää testattiin. Hälytysjärjestelmässä oli vikoja eri puolilla maata, kertoo Helsingin pelastuslaitos Twitterissä.
Viranomaiset varoittavat väestöä uhkaavasta, välittömästä vaarasta yleisellä vaaramerkillä ja vaaratiedotteella. Tämänpäiväisenen testi oli rutiininomainen koe, joka tehdään kuukausittain. Pelastuslaitokset tiedottivat tällä kertaa asiasta poikkeuksellisesti erikseen, jotta ihmiset eivät hätääntyisi.
Helsingin pelastuslaitoksen mukaan testiä haittasi valtakunnallinen häiriö, jonka syitä Hätäkeskuslaitos selvittää parhaillaan. Ylen tietojen mukaan esimerkiksi osassa Helsinkiä hälyttimet eivät soineet ollenkaan. Ylen mukaan mahdollisesti jopa kolmannes Helsingin hälyttimistä ei toiminut.
Helsingin pelastuslaitos kertoo saaneensa kansalaisilta paljon yhteydenottoja vaaramerkin kuulumattomuuteen liittyen.
Monet helsinkiläiset ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa, etteivät kuulleet vaaramerkkiä edes tiheästi asutuilla kantakaupungin alueilla.
Pelastuslaitos kertoo olevansa tietoinen, että erityisesti pientalovaltaisilla alueille on hälytysmerkin kuulumisessa katvealueita.
Helsingin pelastuslaitoksen mukaan vaaramerkin on tarkoitus varoittaa lähtökohtaisesti vain ulkonaliikkujia. Jo sisätiloissa olevat voidaan tavoittaa muilla keinoin, kuten radion, tv:n tai kännykän kautta lähetettävillä vaaratiedotteilla.
Lue myös: Älä säikähdä äläkä soita hätäkeskukseen! Suomessa testataan hälytysjärjestelmää tänään kello 12
Helsingin pelastuslaitoksen mukaan vaaramerkin kuulemista haittaavat lisääntynyt kaupunkimelu ja rakennusten parantunut äänieristys.
Pelastustoimi sanoo tiedotteessaan, ettei ihmisten pidä pelästyä, jos he eivät kuulleet yleistä vaaramerkkiä tänään. Hälytinjärjestelmä on asennettu vain väestöltään tiheimmille alueille Suomessa.
Vaaramerkki vain yksi osa hälytystä
Pelastustoimen mukaan suojatutumista vaativasta tilanteesta annetaan aina vaaratiedote radion, tv:n teksti-tv:n, 112-sovelluksen ja väestöhälytinjärjestelmän kautta. Useimmiten siirtyminen sisätiloihin antaa Pelastustoimen mukaan riittävästi suojaa.
Pelastustoimi suosittelee lataamaan 112-sovelluksen kännykkään.
– Sijaintitietoon perustuva vaaratiedote tulee suoraan kännykkään. Sovellus myös esimerkiksi auttaa hätäkeskusta paikantamaan soittajan ja sen kautta viranomaiset voivat tiedottaa ja ohjeistaa ihmisiä myös tilanteissa, joissa vaaratiedottamisen kynnys ei ylity.
Tarvittaessa vaaratiedote näytetään YLE:n, MTV3:n ja Nelosen teksti-TV:n sivulla 112 sekä televisio-ohjelmissa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä.