Viranomaissuositusten mukaan jokaisen kotitalouden kannattaisi varautua pärjäämään itsenäisesti kolme vuorokautta mahdollisen häiriötilanteen sattuessa.
Koronapandemia, sota Ukrainassa ja energiakriisi ovat saaneet suomalaiset pohtimaan häiriötilanteita, joissa kotitalouden tulee pärjätä jonkin aikaa omillaan. Tällainen häiriötilanne voisi olla esimerkiksi pitkittynyt sähkökatko tai sairastuminen.
Viranomaisten varautumissuosituksen mukaan omillaan tulisi pärjätä 72 tuntia. Suosituksia ei ole sidottu nykyisiin kriiseihin, vaan niitä on päivitetty jo vuosia.
Tiistaina sosiaali- ja terveysministeriö suositteli ihmisiä hankkimaan joditabletteja. Vaikka ministeriö muistutti, ettei säteilyriski ole kasvanut eikä apteekkiin ole tarvetta rynnätä, loppuivat tabletit nopeasti apteekeista.
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tutkimuspäällikkö Tuula Kekin mukaan tämä oli odotettavissa, sillä suomalaiset kuuntelevat tunnollisesti viranomaissuosituksia.
– Se ei varsinaisesti yllätä sen suhteen, millaista hamstrauskäyttäytymistä nähtiin esimerkiksi koronan alussa, Kekki sanoo.
– Ihmiset ovat huolissaan, ja kun uutiset päivittäin ovat pelottavia, ihmiset haluavat omalla käyttäytymisellään pitää huolta, että he ja heidän läheisensä ovat hyvin varautuneita.
2:10
Aiemmin suomalaisten varautumisessa esimerkiksi sähkö- ja vedenjakeluhäiriöihin on ollut parantamisen varaa, mutta keväällä sodan alettua Ukrainassa näkyi muutos SPEK:n kyselytuloksissa.
– Ihmiset olivat tehneet jonkinlaisen varautumistoimenpiteen, ostaneet kanisterin vettä, taskulampun tai paristoradion, Kekki kuvailee.
Varautumissuositusten nyrkkisääntö on, että kotoa tulisi löytyä kolmeksi vuorokaudeksi vettä, ruokaa ja lääkkeitä – ja välineet sekä keinot niiden käyttämiseen esimerkiksi sähkökatkon aikana.
Tärkeää on myös tietää, miten ja mistä saa todenmukaista tietoa. Ohjeita ei kannata lukea sosiaalisesta mediasta, vaan viranomaisten omista kanavista ja uutisista. Ajankohtaisin ohjeistus on koottu 72 tuntia -verkkosivustolle.
Miten kotona tulisi varautua häiriöihin? Katso SPEK:n tutkimuspäällikön Tuula Kekin haastattelu videolta:
10:47