Harjoitukseen osallistuu hävittäjiä ja helikoptereita sekä merivalvontakoneita Yhdysvalloista ja Ranskasta. Lentotoiminta voi aiheuttaa melua Etelä-Suomessa.
Etelä-Suomessa ja pohjoisella Itämerellä alkaa tänään kansainvälinen sotaharjoitus Freezing Winds 24. Merivoimien johtamaan merisotaharjoitukseen osallistuu joukkoja Maavoimista, Ilmavoimista, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta sekä Rajavartiolaitoksesta.
Harjoituksessa on 4 000 osallistujaa. Suomalaisjoukkojen lisäksi harjoitukseen osallistuvat liittolaisista Yhdysvallat ja Ranska sekä lähes kaikki Itämeren ympärysvaltiot, eli Saksa, Tanska, Ruotsi, Viro, Latvia ja Liettua. Mukana ovat Naton molemmat pysyvät alusosastot SNMG1 ja SNMCMG1.
Harjoituksessa on mukana yhteensä noin 30 taistelualusta, rannikko- ja maajoukkoja sekä huolto- ja tukialuksia.
Ensi viikon perjantaihin asti kestävän tapahtuman tavoitteena on harjoitella kansainvälisen merioperaation toteutusta Suomen rannikon ja Itämeren olosuhteissa. Harjoituksessa suoritetaan esimerkiksi merikuljetusten suojaamista ja vedenalaisen infrastruktuurin valvontaa sekä suojausta.
– Suomen Nato-integraation syvetessä Freezing Winds-harjoitus on kasvanut tärkeäksi osaksi Naton toimintaa Itämerellä. Harjoittelemme yhdessä toimimista turvataksemme meriyhteydet ja Suomen lähialueen, kertoo tiedotteessa harjoituksen johtaja, kommodori Marko Laaksonen.
Lue myös: Venäjä järjestää valtavan 90 000 sotilaan sotaharjoituksen – Putin kommentoi
Sää tuo kaivattua haastetta
Rannikkojoukkojen toiminta painottuu Helsingin ja Kotkan väliselle alueelle. Lisäksi osa joukoista harjoittelee Kymin lentokentän läheisyydessä. Harjoitukseen osallistuu hävittäjiä ja helikoptereita sekä merivalvontakoneita Yhdysvalloista ja Ranskasta. Lentotoiminta harjoituksen ympärillä voi aiheuttaa melua Etelä-Suomessa.
Rannikkojoukkojen mukana harjoituksessa on Yhdysvaltain merijalkaväen osastoja sekä Yhdysvaltain laivaston sukeltajia.
Merivoimien mukaan marraskuun lopun sääolosuhteet Itämerellä tarjoavat kansainvälisten liittolaisten harjoitteluun ainutlaatuiset lähtökohdat.
– Sää voi tähän vuodenaikaan vaihdella lähialueillamme arktisista lumisateista vetiseen syysmyrskyyn. Liittouman yhteistoimintakyky täytyy varmistaa kaikissa olosuhteissa ja siksi näissä ainutlaatuisissa olosuhteissa harjoittelu tukee valmiuttamme tehokkaasti, Laaksonen sanoo.
Viime perjantaina useita liittolaismaiden taistelualuksia saapui Turkuun.