Useita Naton sotalaivoja on saapunut Suomeen Merivoimien johtamaan syksyn pääsotaharjoitukseen.
Merivoimat kertoo Twitterissä, että ”liittolaiset ja kumppanit saapuivat Turkuun viikonloppuna valmistautumaan Freezing Winds 23 -harjoitukseen”.
Harjoitus on ensimmäinen Suomen johtama suuri merisotaharjoitus Naton jäsenenä.
– Seuraavien kahden viikon aikana harjoittelemme intensiivisesti vahvistaaksemme taitoja ja yhteistyötä merioperaatioissa. Yhdessä olemme vahvempia! merivoimat kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.
Merivoimien jakamalla videolla näkyy saksalainen Sachsen-luokan fregatti Hessen, saksalainen Spessart-säiliöalus ja puolalainen Gardno-luokan miinanraivaaja-alus ORP Hancza.
Runsaasti kalustoa
Tänään käynnistyneessä harjoituksessa on mukana noin 30 taistelualusta, huolto- ja tukialuksia sekä kuljetusveneitä sekä rannikko- ja maajoukkoja.
Harjoituksen kokonaisvahvuus on yli 4 000 henkilöä.
Lisäksi Iso-Britannian laivaston maihinnousutukialus RFA Mounts Bay sekä Iso-Britannian merijalkaväen osasto osallistuvat harjoitukseen ja toteuttavat maihinnousutehtäviä Uudenmaan prikaatin joukkojen kanssa.
Ruotsista mukana Göteborg-luokan korvetit Sundsvall ja Gävle sekä huoltoalukset Trossö ja Ulvön. Viroa edustaa miinantorjunta-alus Wambola.
Lähes kaikki alukset operoivat Turusta käsin.
Välähdyksiä taivaalla
Harjoituksen vuoksi sotilasajoneuvoja voi havaita etenkin Länsi-Uudenmaan alueella. Mukana on myös marraskuun alusta Suomessa ollut Yhdysvaltain merijalkaväen osasto.
Taivaalla voi nähdä esimerkiksi Yhdysvaltain F/A 18 -monitoimihävittäjiä sekä helikoptereita.
Harjoituksen lentotoiminta on aktiivista Etelä-Suomen ja pohjoisen Itämeren alueella koko harjoituksen ajan. Yhteensä 16 ilma-alusta osallistuu harjoitukseen.
Taivaalla voi näkyä myös hetkellisiä kirkkaita valoilmiöitä. Nämä johtuvat ilma-alusta omasuojaheitteisiin kuuluvasta infrapunasoihduista ja tutkasilpusta, joka voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.
Lue myös: Merijalkaväen korpraali Peck yllättyi Suomen säästä
"Osoitus Naton kiinnostuksesta"
Suomenlahden ja Saaristomeren alueella toteutettavan harjoituksen tavoitteena on harjoitella merioperaation toimeenpanoa osana kansainvälistä yhteisoperaatioita Suomen rannikon ja Itämeren olosuhteissa.
– Harjoitukseen osallistuvien miinantorjunta-alusten runsas määrä on osoitus Naton kiinnostuksesta ja sitoutumisesta vedenalaisen infrastruktuurin suojaamiseen, sanoo harjoituksen johtaja, kommodori Juhapekka Rautava Merivoimien verkkosivuilla.
Harjoitus päättyy joulukuun ensimmäisenä päivänä.
Oikaisu 21.11. klo 7.18: Jutussa kirjoitettiin virheellisesti ilma-alusten omasuojaheitteisiin kuuluvasta tuhkasilpusta. Oikea termi on tutkasilppu.