Venäjä järjestää jättimäisen sotaharjoituksen – Putin kommentoi

Putin syyttää Yhdysvaltoja asekilpailusta.

Venäjän laivasto järjestää sotaharjoituksen, johon osallistuu 90 000 sotilasta ja 400 sotalaivaa, sukellusvenettä ja tukialusta, sanoo Venäjän laivaston komentaja Aleksandr Moisejev uutistoimisto Reutersin mukaan. Harjoitukseen osallistuu myös yli 120 laivaston lentoalusta.

Sotaharjoitus on Venäjän laivaston suurin sitten Neuvostoliiton vuosien. Myös Kiina osallistuu sotaharjoitukseen. Kesällä Kiina piti sotaharjoituksen Naton itärajalla Valko-Venäjän kanssa.

Presidentti Vladimir Putinin mukaan laivaston suuren sotaharjoituksen tarkoitus on varmistaa sen taisteluvalmius. Harjoitus kestää syyskuun 16. päivään asti.

Venäjä vahvistaa laivastoaan jatkossakin, Putin toteaa. Tämä koskee myös sen käytössä olevaa ydinasevalikoimaa. Vaikka Venäjän armeija on kaukana Neuvostoliiton vastaavasta, on sen ydinasearsenaali maailman vahvimpia.

Venäjä testaa harjoituksen aikana esimerkiksi korkean tarkkuuden aseiden käyttöä. Tällä todennäköisesti tarkoitetaan pitkän kantaman ohjuksia, jotka voidaan tähdätä tarkasti esimerkiksi yksittäisiin rakennuksiin.

Putin syyttää Yhdysvaltoja

Putinin mukaan Venäjän tulee olla valmis kaikkiin tilanteisiin. Samalla hän syytti Yhdysvaltoja asevarustelukilpailusta. Yhdysvallat yrittää hankkia itselleen huomattavan sotilaallisen edun, Putin väittää.

Erikseen Putin mainitsi, että Yhdysvallat aikoo siirtää Aasiaan lyhyen- ja keskimatkan ohjuksia. 

Yhdysvaltojen tiedetään vahvistavan Aasian asevoimiaan. Valkoinen talo ja Pentagon ovat toistuvasti kertoneet olevansa huolissaan erityisesti Kiinan kasvavasta vaikutusvallasta alueella.

Putin tulee osallistumaan sotaharjoitukseen videoyhteyden välityksellä, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov Venäjän valtion uutistoimisto Tassin mukaan.

Viime kesänä Venäjä järjesti laivaston sotaharjoitukset Itämerellä. Tuohon harjoitukseen osallistui Venäjän ilmoituksen mukaan viitisenkymmentä alusta ja noin 6 000 sotilasta.

Sotaharjoitukset ovat viestintää

Venäjän sotaharjoituksiin on kiinnitetty erityistä huomiota sen jälkeen, kun se perusteli taisteluharjoituksilla joukkojensiirrot Ukrainan rajojen lähellä vuodenvaihteessa 2021–2022. Helmikuussa 2022 Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan kyseisillä joukoilla.

Yleensä suurissa sotaharjoituksissa on kuitenkin kyse vain harjoituksista ja toisaalta viestinnästä. Niiden avulla pyritään osoittamaan voimaa ja myös kykyä käyttää sitä.

Venäjän armeijan maine kärsi Ukrainan sodan myötä, sillä suurhyökkäys ei sujunut armeijan oppien mukaan. Venäjän armeijan väitettiinkin keskittyvän harjoituksissa siihen, että joukkojen toiminta näyttää hyvältä.

Oikaisu 10.9.2024 kello 17.49: Taistelulaiva muutettu sotalaivaksi.

Lue myös: