Kansalaisaloite nollatuntisopimusten kieltämisestä etenee eduskuntaan

Nollatuntisopimus
Operaatio Vakiduuniaktiivi Nina Kokkinen Smolnan edessä Helsingissä keskiviikkona 13. toukokuuta 2015.Lehtikuva
Julkaistu 16.07.2015 08:12

MTV UUTISET–STT

Kansalaisaloite nollatuntisopimusten kieltämiseksi on kerännyt reilut 61 000 allekirjoitusta, kertovat kampanja-aktiivit. Aloitteen keräysaika päättyi eilen.

Kansalaisaloite vaatii osa-aikatyöhön vähintään 18 tunnin viikkotyöaikaa. Alle 18 viikkotyötuntia sisältävät osa-aikatyöt olisivat aloitteen mukaan mahdollisia vain työntekijän erillisestä, kirjallisesta toiveesta. Työsopimuksen vähemmillä viikkotunneilla voisivat tehdä omasta halustaan muun muassa opiskelijat, lapsiaan hoitavat vanhemmat ja osa-aikaeläkeläiset.

Myös satunnaistöistä, joissa työtunteja ei voi missään määrin ennakoida, olisi aloitteen toteutuessa mahdollista tehdä alle 18 tunnin viikkotyösopimus.

Aloite etenee eduskunnan käsittelyyn, koska se ylitti vaaditun 50 000 allekirjoituksen rajan.

– Kampanjamme tavoitteena on vahvistaa pätkätyöläisen asemaa yhteiskunnassa. Tavoitteena on, että työaika määritellään siten, että se palvelee sekä työntekijän että työnantajan tarpeita, kansalaisaloitteen edustaja Mika Kolehmainen sanoo Operaatio Vakiduunin tiedotteessa.

Tutkimus: 60 prosenttia kannattaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 37 prosenttia vastaajista on täysin ja 23 prosenttia jossain määrin valmis kieltämään nollatyösopimukset. Sopimusten kannalla on noin joka viides vastaajista.

Tutkimus toteutettiin toukokuussa, ja siihen haastateltiin noin tuhatta ihmistä, jotka olivat 15–79-vuotiaita. Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kansalaisaloitteella voidaan ehdottaa joko uutta lakia, muutosta olemassa olevaan lakiin tai lain kumoamista. Aloite etenee eduskuntaan, jos siihen kertyy vähintään 50 000 nimeä kuuden kuukauden kuluessa. Esimerkiksi aloite avioliiton säilyttämisestä miehen ja naisen välisenä on nyt kerännyt yli 45 000 nimeä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa