Vuosien roikottaminen nollatuntisopimuksella on kestämätön tilanne, sanoo työministeri Jari Lindström. Hänen mukaansa työmarkkinoilla tarvitaan joustavuutta, mutta nollatuntisopimuksiin tarvitaan pelisäännöt.
Vasemmistoliiton ja SDP:n edustajat puolustivat kansalaisaloitetta, jolla halutaan kieltää niin sanotut nollatuntisopimukset.
– Käytännössä nollatuntisopimukset mahdollistavat sen, että työnantaja pystyy kiertämään työelämän voimassa olevia säädöksiä, Li Andersson (vas.) sanoi.
Vasemmistoliiton ja SDP:n edustajat myös muistuttivat työministeri Jari Lindströmin (ps.) oppositioaikojen puheista, jolloin nykyinen ministeri vastusti nollatuntisopimuksia. Esimerkiksi kesäkuussa 2013 perussuomalaiset kysyivät eduskunnan kyselytunnilla silloiselta työministeriltä Lauri Ihalaiselta (sd.) nollatuntisopimusten kieltämisestä.
Lindström myös kysyi tuolloin, voiko sopimuksiin liittyviä ongelmia korjata toisilla tavoilla.
Rajana 18 tuntia
Nyt käsittelyssä oleva kansalaisaloite vaatii osa-aikatyöhön vähintään 18 tunnin viikkotyöaikaa. Alle 18 viikkotyötuntia sisältävät osa-aikatyöt olisivat aloitteen mukaan mahdollisia vain työntekijän erillisestä kirjallisesta toiveesta. Työsopimuksen vähemmillä viikkotunneilla voisivat tehdä omasta halustaan muun muassa opiskelijat, lapsiaan hoitavat vanhemmat ja osa-aikaeläkeläiset.
Myös satunnaistöistä, joissa työtunteja ei voi missään määrin ennakoida, olisi aloitteen toteutuessa mahdollista tehdä alle 18 tunnin viikkotyösopimus.
– Tämä ei varmasti ole se lopullinen versio, veikkaisin. Se muokkautuu tässä matkan varrella, Lindström arvioi aloitetta.
Selkeimmin kansalaisaloitetta vastustivat kokoomuksen edustajat.
– Kokoaikainen työttömyys on niin vakava, että en kyllä pidä tolkullisena yhtäkään sellaista lakimuutosta, joka vaikeuttaisi minkälaisen tahansa ansiotyön tarjoamista, sanoi Kai Mykkänen (kok.).
Nollatuntisopimuksia vastustava aloite keräsi määräajassa yli 61 000 allekirjoitusta. Heistä pieni osa seurasi keskustelua eduskunnan lehtereillä.
8:40