Palkansaaja- ja työnantajajärjestöt ovat eri mieltä kansalaisaloitteesta, jolla halutaan kieltää niin sanotut nollatuntisopimukset.
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen kansalaisaloitteesta. Aloitteessa ehdotetaan, että osa-aikaisten työntekijöiden viikoittaisen työajan tulisi pääsääntöisesti olla vähintään 18 tuntia.
Nollatuntisopimus
Nollatuntisopimuksella tarkoitetaan työsopimusta, jossa työaika on määritelty nollasta esimerkiksi 40 tuntiin. Sopimus voi olla joko määräaikainen tai vakituinen.
Viime vuonna julkistetun tutkimuksen mukaan nollasopimuksella työskenteli vuonna 2004 keskimäärin noin 83 000 palkansaajaa. Se on neljä prosenttia kaikista palkansaajista.
Yleisimpiä nollasopimukset ovat nuorten keskuudessa.
Lähde: Tilastokeskus
– Ansiosidonnaisessa on rajana 18 tunnin viikoittainen työaika. Tämä kerryttää työssäoloehtoa, perusteli kansalaisaloitteen tekijä Mika Kolehmainen.
SAK:n päälakimies Timo Koskinen puolestaan totesi, että työnantaja voi kiertää nollatuntisopimuksella lähes kaikki työntekijän oikeudet.
– Irtisanomissuoja, sairasoikeudet. Pudotetaan tunnit nollaan ja se asia on siinä.
Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijan mukaan työsopimuslakiin on kirjoitettu lisätyön tarjoamisvelvollisuus, joka koskee myös nollatuntisopimuslaisia.
– Laissa nyt jo sanotaan, että osa-aikaisia, esimerkiksi nollatuntisopimuslaisia, ei saa asettaa eri asemaan esimerkiksi työsuhde-etuuksien osalta, totesi EK:n Katja Leppänen.
Kansalaisaloite nollatuntisopimusten kieltämiseksi keräsi viime kesään mennessä yli 61 000 allekirjoitusta.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan jopa 60 prosenttia suomalaisista kannattaa nollatuntisopimusten kieltämistä.