Kansallinen koronarokotustodistus ei vielä vapauta matkailua merkittävästi, arvioi matkatoimisto Tjäreborgin maajohtaja Jessica Virtanen.
Suomessa kansallinen koronarokotustodistus otettiin tänään käyttöön Omakanta-palvelussa. Omakanta-palveluun ilmestyvät viiveellä tiedot saaduista koronarokotuksista.
Kansallista koronarokotustodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa niissä maissa, jotka sen hyväksyvät.
MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Virtanen sanoo, että vain harva maa kelpuuttaa kansallisia rokotustodistuksia.
– Ei tämä kovin paljoa matkailulle merkitse. Suurin osa maista ei hyväksy kansallisia todistuksia. Esimerkiksi Kreikka ja Espanja vaativat maahan saapuvilta negatiivista koronatestitodistusta ja odottavat, että EU:n yhtenäinen todistus tulisi käyttöön heinäkuussa.
Lue lisää: Koronarokotustodistukset saapuivat Omakantaan – voi käyttää niissä maissa, jotka sen hyväksyvät
Heinäkuussa EU:ssa on määrä ottaa käyttöön yhteinen koronatodistus, joka koostuu kolmesta todistuksesta: koronarokotuksista, negatiivisesta koronatestituloksesta sekä sairastetusta koronavirustaudista.
– Se on yhtenäinen ja sitä pystytään paremmin tarkistamaan. Kansallisten todistusten tarkistaminen on hyvin vaikeaa ja siksi lähes kaikki maat vaativat vielä negatiivista testitodistusta.
Yhdysvalloissa puolet rokotettu
MTV:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että Yhdysvalloissa on käytössä osavaltiokohtaisia koronapasseja.
– Ongelma on se, että koronapassit ovat osavaltiokohtaisia, eivätkä koko liittovaltion laajuisia. Osavaltiokohtaista koronapassia voi näyttää, jos haluaa osallistua vaikkapa massatapahtumiin mutta niistä ei ole hyötyä muissa osavaltioissa.
Karppisen mukaan Yhdysvalloissa noin 40 prosenttia väestöstä on täysin rokotettu ja yli puolet on saanut ensimmäisen rokotteen.
– Matkustaminen alkaa vähitellen palautua. Viranomaisohje on, että matkustaa saa, jos on täysin rokotettu. Kaikilta maahan saapuvista, myös Yhdysvaltain kansalaisilta vaaditaan kuitenkin negatiivinen koronatestitulos.