Kansallinen turvallisuus ja maanpuolustus eivät saa vaarantua: Ministeri pitää uutta 5G-lakia tiukempana kuin monissa maissa, vaikkei siinä erikseen mainita Ruotsin kieltämää Huaweita

8:49imgVideo: Eurooppa laahaa pahasti perässä 5G-verkkojen kehityksessä – Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen selvitti, mitä vaikutuksia sillä on
Julkaistu 08.12.2020 17:25
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka tarkoitus on lisätä kansallista turvallisuutta 5G-verkkoteknologiassa. Kiinalaisten Huawein ja ZTE:n tekniikan käyttöä ei erikseen kielletä.

Mittavassa telealaa koskevassa lakipaketissa tarkennetaan esimerkiksi sitä, millä pelisäännöillä Suomeen saa jatkossa rakentaa 5G-matkapuhelinverkkoja. 

Ruotsi ilmoitti lokakuussa kieltävänsä Huawein ja ZTE:n 5G-tekniikan hyödyntämisen. Myös Britannia on langettanut kiellon yhtiöiden 5G-tekniikalle.

Suomen eilen hyväksytyssä lakiesityksessä ei mainita erikseen kiinalaisvalmistajia. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) on sanonut aiemmin ettei Suomella ole aikomusta kieltää Huawein laitteiden käyttöä.

Nimiä mainitsematta uusi lainsäädäntö mahdollistaa kuitenkin säätelyn, jonka varjolla arveluttaviksi koettuja verkkoyhtiöitä voidaan estää pääsemästä Suomen viestintäverkkoihin.

Verkkolaite voidaan kieltää, jos epäilyjä syntyy

Jatkossa "viestintäverkkolaitetta ei saa käyttää yleisen viestintäverkon kriittisissä osissa, jos on painavia perusteita epäillä, että laitteen käyttäminen vaarantaisi kansallista turvallisuutta tai maanpuolustusta".

– Liikenne- ja viestintävirasto voi (--) velvoittaa viestintäverkon omistajan tai muun haltijan poistamaan viestintäverkkolaitteen verkkonsa kriittisistä osista, laissa todetaan.

Vastuuta vieritetään viranomaisten valvonnassa toimiville matkapuhelinoperaattoreille.

– Luotan siihen, että se lainsäädäntö, joka pakottaa Suomessa poistamaan vahingollisen verkkolaitteen, on itse asiassa varmaan tiukempi kuin useammissa maissa, Harakka sanoi MTV Uutisille lokakuussa.

Lue myös: Suomalaismepeiltä tukea Huawein tekniikan kieltämiseen Euroopan 5G-verkoissa – ministeri Harakan mukaan tiukka lainsäädäntö riittää Suomessa

Uusi neuvottelukunta voi antaa lakisuosituksia

Laissa säädetään myös uudesta verkkoturvallisuuden neuvottelukunnasta. 

Keskeisistä viranomaisista ja telealan yritysten edustajista koostuva neuvottelukunta voisi esimerkiksi esittää suosituksia lakimuutoksista, etenkin "viestintäverkon kriittisten osien turvallisuutta koskevan" lainsäädännön "päivittämiseksi".

Toisin sanoen 5G-teknologian turvallisuuteen liittyviä lakeja voitaisiin vielä jatkossa tiukentaa, mikäli tarvetta ilmenee.

Huawein päälakimies HS:lle: Hyviä elementtejä

Suomen hyväksymä laki on nostattanut jonkin verran kiinnostusta ulkomailla: siitä ovat uutisoineet esimerkiksi Bloomberg ja Sky News.

– Emme osoittele sormia minkään osapuolen suuntaan, kansanedustaja Johannes Koskinen (sd.) kommentoi Bloombergille.

– Meidän on varmistettava, ettemme toimi niin, että sulkisimme minkäänlaisen vastareaktion [backlash] seurauksena Nokialta ovia, Koskinen sanoo.

Nokia on yksi maailman johtavista 5G-verkkoteknologiayrityksistä ja käy kovaa kilpailua esimerkiksi juuri Huawein kanssa.

Huawei Finlandin päälakimies Tuomas Latola arvioi marraskuun lopussa HS:lle yhtiön olevan varovaisen optimistinen siitä, että laki olisi tasapuolinen. 

Latolan mukaan esityksessä on hyviä elementtejä. Viestintäverkon kriittisten elementtien määrittely jää kuitenkin Latolan mielestä esityksessä liian auki.

Toimenpidealoite: Huawei ja ZTE rajattava ulos

Kaikkia ei miellytä, että Huaweita ja ZTE:tä ei mainita uudessa laissa nimeltä.

Kansanedustaja Vilhelm Junnila (ps.) jätti viime viikolla eduskuntaan toimenpidealoitteen yhtiöiden rajaamisesta tarjouskilpailujen ulkopuolelle ja 5G-teknologian poistamisesta siirtymäajalla.

Allekirjoittajina ovat myös perussuomalaisten Kike Elomaa, Sanna Antikainen ja Sebastian Tynkkynen sekä omaa ryhmäänsä edustava Ano Turtiainen.

– Suomen tulee yhtyä länsimaiseen rintamaan ja tehdä samankaltaisia ratkaisuja, joihin muualla länsimaisessa arvoyhteisössä on päädytty, toimenpidealoitteessa vaaditaan.

Telia, Elisa ja DNA rakentavat 5G-verkkoja

Euroopan komissio on ollut huolissaan Huawein 5G-teknologian aiheuttamista turvallisuusriskeistä.

Yhdysvallat on ollut vielä avoimemmin kiinalaista 5G-teknologiaa ja Huaweita vastaan ja vedonnut asiassa vahvasti myös Euroopan maihin.

Suomessa operaattorit Telia, Elisa ja DNA rakentavat ja laajentavat parhaillaan 5G-verkkojaan.

Yhtiöistä Elisa ja DNA ovat hyödyntäneet 5G-verkon rakentamisessa Huawein tekniikkaa. Telian laitetoimittajana 5G-teknologiassa on ollut Nokia.

Tuoreimmat aiheesta

Lait ja lainsäädäntö