Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi joulukuussa epätavallisen tuomion, jossa katsottiin, että kannabista itselleen lääkkeeksi viljellyt mies ei ollut syyllistynyt asiassa rikokseen.
Espoolaismiestä syytettiin huumausainerikoksesta, koska hänen asunnostaan löytyi viime keväänä kasvatusteltoista 11 noin 40-senttistä kannabiskasvia.
Käytti kannabista lääkkeenä MS-taudin oireisiin
Mies kiisti, että olisi aikonut käyttää kasveja huumausaineena.
Mies sairasti MS-tautia ja oli jo vuodesta 2008 alkaen käyttänyt sairautensa oireiden lievittämiseen lääkekannabista, johon hänellä oli resepti. Muiden lääkeaineiden kerrottiin aiheuttaneen hänelle haittoja.
Lääkekannabista luonnehdittiin todisteiden valossa vakiintuneeksi ja tarpeelliseksi hoidoksi. Sen luonnehdittiin hänen kohdallaan parantaneen hänen mahdollisuuksiaan aktiiviseen elämään, kuten kunnon ylläpitämiseen ja yksinhuoltajana toimimiseen. Lastensuojelu oli tietoinen lääkekannabiksen käytöstä, eikä se ollut aiheuttanut huolta lapsen hyvinvoinnista.
Lue myös: Lääkäri: Kannabiksen lääkekäyttöä lisättävä – asiakassuma ja virastot syynä vähäiseen kannabisreseptien kirjoitukseen
Lääkäri menetti kannabisoikeudet, mies jäi lääkkeettä
Miehelle ei ollut määrätty lääkekannabista enää vuoden 2021 jälkeen, kun Valvira oli evännyt häntä hoitavalta lääkäriltä oikeuden lääkekannabiksen määräämiseen. Kyseinen lääkäri yksin vastasi suuresta osasta Suomen lääkekannabisreseptejä, ja iso osa potilaita ei tämän jälkeen ollut saanut muualta lääkekannabisreseptiä.
Tapaus näkyy tilastoissa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tilastojen mukaan erityislupapäätöksiä kannabisvalmisteisiin myönnettiin vielä vuonna 2021 yhteensä 159 kappaletta. Vuonna 2022 päätöksiä oli 94. Viime vuonna luku oli 92.
Oikeustapauksen asiakirjoista käy ilmi, että julkinen terveydenhuolto ei määrännyt miehelle lääkekannabista sen määräämiseen asetettujen rajoitusten vuoksi.
Tilanteessa mies oli päätynyt siihen, että kasvattaa itse omat lääkkeensä.
Lue myös: Vakavasti sairas Hanna, 29, on käyttänyt yli 20 000 euroa lääkekannabikseen – nyt reseptiä ei saa mistään: "Miten helvetissä voisin elää ilman helpotusta?"
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:07Hanna Vauhkosen perhe on laittanut lääkekannabikseen yli 20 000 euroa. MS-tautia sairastava Hanna sai lääkkeestä apua oireisiinsa, mutta ei saa uusitua reseptiä.
Oikeus: Kannabista ei käytetty huumausaineena
Käräjäoikeus huomioi, että miehellä oli pitkä tausta lääkekannabiksen käytössä.
– Käräjäoikeus toteaa, että [miehen] tapauksessa on asiassa esitetty selvitys siitä, että hän on käyttänyt kannabista parantumattoman sairautensa hoitoon eikä asiassa ole mitään viitettä siitä, että [miehen] viljelemä kannabis olisi päätynyt muille kuin hänelle itselleen, tuomiossa todetaan.
– Näillä perusteilla käräjäoikeus katsoo, ettei [mies] ole viljellyt hamppua käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena.
1970-luvulla syntyneen miehen syyte huumausainerikoksesta hylättiin.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Lue myös: Tästä syystä lääkärit ovat haluttomia määräämään lääkekannabista – "Siinä äkkiä leimautuu puoskariksi"
Oikeusoppinut: Ei kannata vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä
Rikosoikeuden emeritusprofessori Matti Tolvanen toteaa, ettei yksittäisen käräjätuomarin päätöksestä kannata vetää pitkälle meneviä johtopäätöksiä siitä, että kannabiksen viljely lääkkeeksi olisi laillista.
– Kannabiksen käyttö lääkkeenä on sallittua vain lääkärin määräyksellä. Ilman sitä lääkinnällinen käyttökin ja hampun kasvattaminen kannabiksen saamiseksi on laitonta huumausaineen käyttöä ja viljelyä. Lääkärikään ei voi antaa lupaa viljelyyn vaan lääkkeen saamiseen apteekista, Tolvanen kertoo sähköpostitse MTV Uutisille.
Lue myös: Lääkekannabisresepti oikeuttaa vain apteekkipilven hallussapitoon: Kotikasvattaja sai sakot – vetosi ostetun aineen kalleuteen
Esimerkiksi aiemmin Turun hovioikeus on tuominnut miehen sakkoihin kannabiksen kasvatuksesta, vaikka tällä oli lupa lääkekannabikseen. Hovioikeus katsoi, että lupa koskee vain apteekista saatua kannabista
Tolvanen on sitä mieltä, että syyttäjän tulisi viedä tällaiset tuomiot tarvittaessa korkeimpaan oikeuteen asti arvioitavaksi.
Näin syyttäjä ei ollut tässä tapauksessa toiminut. Miehen vapauttava tuomio jäi lainvoimaiseksi.