Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho pyytää MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa julkisesti anteeksi näyttelijä Janne Reinikaiselta ja ohjaaja Anne Rautiaiselta. Myllyahon mukaan he joutuivat syyttöminä myrskyn silmään Kaikki äidistäni -näytelmän roolituksesta syntyneessä kohussa.
Kansallisteatterissa ensi-iltaan tuleva näytelmä Kaikki äidistäni joutui kohun keskelle, kun transyhteisö kritisoi sitä epäonnistuneesta ja loukkaavasta näyttelijävalinnasta.
Heidän mukaansa ei ollut sopivaa, että transnaisen, Agradon, roolin esittää näytelmässä mies, eli näyttelijä ja ohjaaja Janne Reinikainen.
Kansallisteatteri päätti kohun takia ensin siirtää näytelmän ensi-iltaa ja hankkia Agradon rooliin naisnäyttelijän, mutta tulikin lopulta siihen tulokseen, että ensi-ilta järjestetään alkuperäisen aikataulun ja roolituksen mukaisesti.
Perusteluina päätökselle oli se, että toisin kuin Pedro Almodóvarin elokuvassa, Samuel Adamsonin näytelmäsovituksessa Agrado onkin transvestiitti, ei transsukupuolinen.
Janne Reinikainen oli tähdentänyt asiaa jo ennen esityksen siirtämistä ja Mika Myllahon päätöstä.
Lue lisää: Kohu roolituksesta: Kansallisteatteri esittää Kaikki äidistäni -näytelmän alkuperäisen aikataulun mukaisesta – "Irtisanoin hätiköidysti"
Sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeuksia ajavan Trasek Ry:n mukaan transvestiitti on ihminen, joka on pääosin tyytyväinen syntymässä annettuun sukupuoleensa, mutta jolla on tarve ajoittain ilmentää itsessään toista sukupuolta. Transsukupuolinen taas kokee, että hänen sukupuolensa ei vastaa hänelle syntymässä määritettyä sukupuolta.
”Olin tietämätön siitä, mitä näytelmässä tapahtuu”
Mika Myllyaho tunnusti MTV:n Viiden jälkeen ohjelmassa, että sotku pääsi syntymään siksi, että hänellä ei ollut näytelmästä tarpeeksi tietoa.
– Koko tilanne alkoi siitä, kun joku katsoja oli nähnyt näytelmän harjoitusesityksen ja laittanut viestiä näytelmän roolituksesta. Ja siitä alkoi mieletön someryöppy. Meille tuli asiasta satoja viestejä, ja teatterin viestintä reagoi niihin. Sain myös henkilökohtaista postia asiasta.
– Olin itse tietämätön siitä, mitä näytelmässä tapahtuu. Minulla oli koko ajan se väärä käsitys, että meillä on lavalla trasnainen – ja painon paniikkinappulaa.
Myllyaho pyytää julkisesti anteeksi näyttelijä Janne Reinikaiselta.
– Pyydän häneltä anteeksi sitä, että hän joutui yksin näitä asioita tuomaan esille. Toisaalta näytelmän ohjaajalta Anne Rautiaiselta haluan pyytää anteeksi sitä, että olen hänen toimintaansa julkisesti kommentoinut negatiivisesti.
”Kansallisteatteri ei hakkaa sorrettuja”
Myllyaho on saanut kohusta paljon pahaa päälleen mutta myös ymmärrystä.
– Juttelin pääohjaajamme Esa Leskisen kanssa ja hän sanoi, että joskus täytyy rikkoa, että saa kasattua (totuuden siitä), mistä on kysymys.
Myllyaho toivoo ja uskoo, että tapaus on opettanut paitsi hänelle myös suurelle yleisölle tietoisuutta sukupuolivähemmistöistä.
Teatterinjohtaja tähdentää vielä sitä, että Kansallisteatteri ei ”hakkaa sorrettuja”
– Olemme sorrettujen puolella. Se on minulle niin tärkeä asia, että reagoin heti.
Mika Myllyaho pohtii yllä olevalla videolla sitä, kuka voi näytellä teatterissa ketäkin ja mitä Kaikki äidistäni -näytelmästä syntynyt kohu opetti hänelle ja siitä, kuka voi näytellä teatterissa ketäkin.
Juttua tarkennettu 16.9.2020 kello 13.10 ensi-iltatiedoilla. Kaikki äidistäni -ennakkonäytännöt olivat 14. ja 15.9., ja sen ensi-ilta on keskiviikkona 16.9.