Kansanedustaja Sebastian Tynkkysen käräjätuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan pysyi hovissa: "Tynkkysen kirjoituksen sävy oli voimakkaan yleistävä"

Rovaniemen hovioikeus on pitänyt voimassa kansanedustaja Sebastian Tynkkysen (ps.) käräjätuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tynkkynen tuomittiin sakkoihin islamia ja terrorismia koskeneesta Facebook-kirjoituksesta.

Käräjäoikeuden mukaan päivityksessä solvattiin ihmisryhmää ja sen sävy oli voimakkaan yleistävä.

Facebook-päivityksessä oli kuvia terrorististen iskujen tekijöistä. Tynkkysen kirjoittamassa kuvatekstissä sanottiin muun muassa: "heitä yhdistää yksi asia: he kaikki palvelevat Allahia".

Tynkkynen valitti hovioikeuteen ja vaati syytteen hylkäämistä tai toissijaisesti rangaistuksen alentamista. Hänen mukaansa julkaisussa oli kyse sananvapauden rajoissa tehdystä poliittisesta ilmaisusta.

Lisäksi kuvan yhteydessä ollut teksti koski Tynkkysen mukaan vain kuvassa rajattuja henkilöitä eikä hänen tarkoituksenaan ollut väittää, että terrorismi kuului vain islamiin.

Käräjäoikeus: Poliitikkojen vältettävä suvaitsemattomuuden ruokkimista

Hovioikeus katsoi, ettei syytä käräjäoikeuden päätöksen muuttamiselle ollut. Käräjätuomion mukaan kirjoitus oli osa Tynkkysen poliittista toimintaa, vaikka se julkaistiinkin henkilökohtaisella Facebook-sivulla.

Käräjäoikeuden mukaan maahanmuuttoon liittyviä ongelmia saa käsitellä julkisuudessa, mutta sananvapautta on käytettävä vastuullisesti.

– Olennaisen tärkeää on, että poliitikot välttävät julkisissa puheissaan ilmaisuja, jotka ovat omiaan ruokkimaan suvaitsemattomuutta, tuomiossa sanottiin.

Päivityksen julkaisun aikoihin maaliskuussa 2016 Tynkkynen toimi Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtajana. Sittemmin hänet on valittu Oulun kaupunginvaltuustoon ja eduskuntaan.

Tynkkynen on tuomittu muslimeita koskeneista kirjoituksistaan aiemminkin.

Tammikuussa 2017 Oulun käräjäoikeus tuomitsi hänet sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.

Tuolloin 50 päiväsakkoa toi maksettavaa 300 euroa. Sekä hovioikeus että korkein oikeus hylkäsivät Tynkkysen vaatimuksen jatkokäsittelystä.

Lue myös:

    Uusimmat