Suojelupoliisi kommentoi suomalaispoliitikkojen Venäjä-suhteita

Suomalaispoliitikot ovat katkaisseet verkostojaan venäläisiin ainakin lyhytaikaisesti, kertoo suojelupoliisi (Supo) MTV:lle.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoi viime viikolla olleensa yhteydessä Supon kanssa osallistuessaan nuorisopoliitikkona Venäjän propagandaleirille vuonna 2016.

Poliitikkoihin kohdistuvat ulkomaiset vaikuttamispyrkimykset ovat vaiettu teema, josta harvemmin kerrotaan julkisuuteen asti.

Suojelupoliisista ei anneta MTV Uutisille haastattelua siitä, miten Venäjän kaltaiset autoritääriset valtiot yrittävät vaikuttaa suomalaispoliitikkoihin.

Supon viestinnästä MTV Uutisille sähköpostitse toimitetussa kirjallisessa lausunnossa kuitenkin sanotaan, että Venäjän on nykyisin aiempaa vaikeampi suorittaa Suomessa henkilötiedustelua ja vaikuttaa poliitikkoihin.

Suomalaispäättäjät ovat katkaisseet yhteyksiään venäläisiin yhteistyökumppaneihin ja verkostoihin ainakin lyhytaikaisesti. 

Suomalaiset päättäjät ja vaikuttajat suhtautuvat lähtökohtaisesti hyvin varauksellisesti Venäjään tällä hetkellä, ja aiempi normaali kanssakäyminen on lopetettu, Supo toteaa.

"Tiedustelua tekevät erityisesti Venäjä ja Kiina"

Supo muistuttaa puolueiden ja poliitikkojen olevan "luonnollinen ja tärkeä kohde vieraiden valtioiden tiedustelupalveluille".

Poliitikoilla on jatkuvasti kulissien takaista tietoa siitä, mitä päätöksiä on valmisteilla. 

– Henkilötiedustelu on erinomainen tapa saada tietoa poliittisten vaikuttajien kannoista, mielipiteistä ja poliittisista arvioista. Tällaista tietoa on muuten vaikea saada, Supon lausunnossa kirjoitetaan.

Yleisesti ottaen henkilötiedustelun kohteita ovat erilaisissa yhteiskunnallisissa tehtävissä toimivat henkilöt. Suomeen ja suomalaisiin kohdistuvaa tiedustelua tekevät erityisesti Venäjä ja Kiina. 

Supo pyrkii jatkuvasti kasvattamaan suomalaisten poliitikkojen tietoisuutta siitä, että vieraat valtiot voivat yrittää vaikuttaa heihin.

Ennalta estävään toimintaan kuuluvia erilaisia tapaamisia on vuosittain lukuisia.

Sebastian Tynkkysen tapausta Suojelupoliisi ei ole kommentoinut julkisesti käytännössä millään tavalla.

Tynkkynen puolusti viime perjantaina X:ssä vuoden 2016 Venäjän-matkaansa ja propagandaleirille osallistumista sillä, että hän "palveli" kotimaataan ja keräsi Supolle tietoja Venäjän vaikutuspyrkimyksistä.

Tynkkynen ei ole kertonut, oliko hän alun perin menossa leirille ilman Supo-yhteistyötä.

Lue myös:

    Uusimmat