Susanna Koski on kerännyt kesällä hukkakauraa ja nostanut sopeutumisrahaa – arvostelee silti itse järjestelmää: "Ei ole tätä päivää, että tarvitsisi jotenkin erityisesti sopeutua"

34-vuotias Susanna Koski (kok.) tippui kevään vaaleissa eduskunnasta. Nyt Koski nostaa kansanedustajille maksettavaa sopeutumisrahaa, vaikka järjestelmä yleisesti ei häntä juuri miellytäkään.

– Hyvää kuuluu. Suomen kesä on kauneimmillaan, Koski vastaa puhelimeen.

Kokoomuslainen Koski ehti toimia kansanedustajana viime vaalikauden. Kovapintaisen imagon itselleen saanut Koski sai kevään vaaleissa 2 721 ääntä ja tippui eduskunnasta.

Vaalien jälkeen Koski on pitänyt lomaa ja suunnitellut syksyn projekteja.

– Olin kevättöissä pellolla jyräämässä, ja nyt olen ollut keräämässä hukkakauraa. Maatilan töitä Laihialla. On ollut ihan mukavaa osallistua, Koski iloitsee.

Politiikkaa Koski ei aio jättää, eikä henkilökohtainen vaalitulos antanut syytä siihen, että "suhdetta politiikkaan olisi tarvinnut arvioida uudelleen".

Koski: Sopeutumisrahauudistus ei onnistunut

Taloussanomat uutisoi tänään sopeutumisrahaa kesäkuussa hakeneista kansanedustajista, joihin myös Koski lukeutuu.

Listalla oli useita keväällä eduskunnasta tippuneita edustajia, mutta myös vuodesta 1999 rahaa nostaneet kokoomuksen Marjut Kaarilahti ja vihreiden Tuija Pykäläinen.

Koski itse on omien sanojensa mukaan nostanut alinta mahdollista sopeutumisrahaa. Sopeutumisraha on vähintään 36 prosenttia kansanedustajan palkkiosta, joten käytännössä summa on kuukausittain noin 2 100 euron luokkaa.

Viime kesänä voimaan astui lakiuudistus, joka lakkautti runsaasti kritisoidut avokätiset sopeutumiseläkkeet. Tilalle luotiin sopeutumisrahajärjestelmä.

Kosken mukaan uudistus ei ole onnistunut, ja etenkin ensimmäisen ja toisen kauden kansanedustajien osalta koko järjestelmää pitäisi tarkastella uudelleen.

– Mielestäni ei ole tätä päivää, että tarvitsisi jotenkin erityisesti sopeutua, Koski sanoo.

"Ihan varmasti Suomesta löytyy ainakin yksi työtön, joka on sitä mieltä..."

Entinen kansanedustaja uskoo, että eduskunnasta putoaville edustajille löytyy kiinnostavia ja hyviä työtehtäviä, eikä sopeutumisjärjestelmä ole sikäli enää pakollinen.

– Tietysti tilanteet ovat yksilöllisiä. Kysymys on ihan erilainen valtiomiehille ja -naisille, jotka ovat olleet vuosikaudet tai vuosikymmenet eduskunnassa, Koski miettii.

Oman lomailun ja maatilatyöt mahdollistavan järjestelmän kritisointi ei Kosken mukaan tunnu nurinkuriselta.

– Ihan varmasti Suomesta löytyy ainakin yksi työtön, joka on sitä mieltä, että työttömyysetuudet ovat poskettomia, ja nostaa niitä silti itse, Koski sanoo.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat