EU-komissio haluaisi muuttaa Dublin-sääntöä, jonka mukaan turvapaikanhakija pitää rekisteröidä siihen maahan, johon hän on ensimmäisenä tullut. Tämä herättää ristiriitaisia tunteita kansanedustajissa: Suomikin on EU:n ulkoraja ja yksi maista, joihin voidaan saapua ensimmäisenä.
Vaikka Suomella onkin pitkä yhteinen raja Venäjän kanssa ja Suomi on siten ulkorajamaa, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ei pidä pakolaisten jakamista EU:n sisällä järkevänä.
Hänestä Dublin-sopimuksesta kannattaisi pitää kiinni ja maiden pitäisi tehostaa omaa rajavalvontaa niin ulkorajoilla kuin EU:n sisällä.
– Ainoa asia, millä tilanne voidaan korjata, on ulkorajavalvonnan tehostaminen. Nyt ulkorajamaita onkin autettu taloudellisesti.
– Pitää myös muistaa, että Suomi on ulkorajamaa ja me voimme olla se ensimmäinen maa, jonne monet turvapaikanhakijat tulevat. Meidän kannattaa panostaa siihen, että yhteistyö ulkorajavalvonnassa toimii.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman painottaa EU:n sisäisen yhteistyön lisäksi myös hyviä suhteita Venäjään, josta suurin osa Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista tulee.
– Ulkopoliittisella johdolla pitäisi olla sinne tiivis ja jatkuva keskusteluyhteys.
Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk painottaa ulkorajojen tärkeyttä. Hän on jyrähtänyt, että Euroopalla on korkeintaan kaksi kuukautta aikaa saada pakolaiskriisi hallintaan – muuten Schengen-alue sortuu.
Terho on samoilla linjoilla.
– Viime vuonna olisimme ylittäneet kantokyvyn rajan, jos tämä olisi pysyvä tilanne. Mikään muu ratkaisu ei ole mahdollinen kuin vähentää määriä viime vuodesta. Kaikki muut tulevat kaatumaan kantokykyyn.
8:22