Eduskuntaa odottaa kiireinen syksy, kun se huomenna aloittaa kesän jälkeen istuntokautensa.
EU:n elvytyspaketti on yksi isoimmista asioista, joita eduskunnassa tänä syksynä käsitellään. Myös talouteen ja työllisyyteen liittyvät kysymykset nousevat merkittävällä tavalla esiin.
– Osittain nämä liittyvät hallitusohjelmaan mutta myös korona-ajasta selviytymiseen, että yritykset pystyisivät selviytymään ja mahdollisimman vähän menetettäisiin työpaikkoja, kertoo puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) STT:lle.
Hän aikoo omalta osaltaan edistää, että EU:n elvytyspakettia käsitellään salissa riittävästi, sillä asia on niin merkittävä.
Keväällä ja kesällä koronaepidemiaan liittyvä lainsäädäntö vei hallituksen ja eduskunnan päähuomion, joten nyt koronan alle hautautuneita lainsäädäntöhankkeita on listalla ruuhkaksi asti.
Kymmenkunta kansalaisaloitetta odottaa myös käsittelyä.
– Aina sanotaan, että tulee kiireinen syksy, mutta nyt sille on oikeasti katetta, Vehviläinen kuvailee.
Täysistunnoissa toistaiseksi 50 edustajan yläraja
Keväällä ja kesällä kansanedustajien määrää istuntosalissa rajoitettiin viiteenkymmeneen koronan vuoksi. Eduskuntaryhmät selvittävät parhaillaan, voidaanko edustajien määrää jo kasvattaa ilman, että terveysriskit kasvaisivat. Tiistaina heidän esitystään on tarkoitus käsitellä puhemiesneuvostossa.
Kesäkuun lopussa puhemiesneuvosto antoi esityksen työjärjestyksen muuttamisesta väliaikaisesti siten, että etä-äänestäminen olisi mahdollista. Esitys on käsiteltävänä perustuslakivaliokunnassa.
– Se arvioi, onko malli valiokuntaäänestyksien ja suuren salin äänestysten osalta riittävän tietoturvallinen, ja onko se mahdollista toteuttaa, Vehviläinen kertoo.
Vehviläisen mukaan vielä on ratkaisematta, tehtäisiinkö äänestys puhelimella vai niin, että jokainen on työhuoneella ja sieltä osallistuu äänestämiseen vai pystyykö äänestämään omasta kodista käsin etänä.
Kansanedustajien on määrä testata äänestämistä tulevina viikkoina.