Eduskunta aloittaa tänään syyistuntokauden. Puhemies Anu Vehviläinen kertoi tiedotustilaisuudessa, että eduskunnan omat koronarajoitukset jatkuvat näillä näkymin 4. lokakuutta asti.
Eduskunnan omien koronarajoitusten myötä suuressa salissa on voinut olla koolla ainoastaan 74 kansanedustajaa. Tämän lisäksi etätyökäytännöt ovat olleet laajasti käytössä jä käsiteltävien asioiden määrää on koronan takia rajoitettu.
Rokotusten edistymisen myötä rajoituksista aiotaan luopua, muttei ihan vielä.
– Epävirallisesti on linjattu, että syksy mentäisiin rajoituksilla. Tavoite on, että 4. lokakuuta alkavalla viikolla voisimme esimerkiksi luopua täysistunnossa rajoituksista. Vahva tarkoitus on, ettei enää ole rajoituksia asialistan suhteen. Pyrkimys on päästä heti normaaliin, puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) kertoo.
Eduskunnan oma exit-strategia selviää lopullisesti lähiaikoina, kun puhemiesneuvosto pääsee siitä virallisesti kokoustamaan.
– Olemme helpottuneita, että koronarajoituksista päästään eroon. Virkakunnassa kaivataan lähityöhön ja tapaamaan kollegoita, eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoo.
Vehviläinen muistutti tiedotustilaisuudessa, että tällä kaudella eduskunnassa on aloittanut 80 ensimmäisen kauden kansanedustajaa ja he ovat olleet jo noin 1,5 vuotta koronarajoitusten alla.
Tällä viikolla eduskunnassa aloittaa lisäksi kolme uutta kansanedustajaa, kun kuntavaalien myötä kolme kansanedustajaa nousee kaupunkiensa johtotehtäviin.
Tampereen pormestariksi nousseen Anna-Kaisa Ikosen (kok.) tilalle tulee Jari Kinnunen (kok.).
Helsingin pormestariksi valitun Juhana Vartiaisen (kok.) paikalle eduskuntaan tulee Atte Kaleva (kok.) ja Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäen (vas.) tilalle tulee Suldaan Said Ahmed (vas.).
Uudet kansanedustajat ylsivät viime vaaleissa varasijoille, joten heiltä kysytään ensimmäisenä, kun oman puolueen kansanedustaja samasta vaalipiiristä luopuu kansanedustajan tehtävästä.
Lue myös: Eduskuntaan uusia kansanedustajia – tämä kolmikko aloittaa Arkadianmäellä
Selontekoja tulossa paljon
Eduskunnan syksyn tärkeimmät asiat ovat todennäköisesti Suomen avaaminen koronarajoituksista ja ensi vuoden budjetin käsittely. Oppositio saattaa haastaa hallitusta esimerkiksi työllisyys- ja ilmastotoimista ja kammoksua yhä jatkuvaa velkaantumista.
Tänään eduskunta käsittelee jo tartuntatautilain muutosta, joka tähtää kahden metrin turvavälivaatimuksesta luopumiseen.
Ensi viikolla eduskuntaan on tulossa selonteot kotoutumisen edistämisestä sekä kehitys- ja puolustuspolitiikasta.
Puhemies Vehviläinen penää lisäksi keskustelua siitä, voiko eduskunnan täysistunto käsitellä kansanedustajan tai ministerin juridisiin vastuukysymyksiin. Näin on tällä kaudella käynyt ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasiassa ja kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojan kanssa.
– Olen aiemminkin pohtinut, onko täysistunnon rooli oikeudellisiin kysymyksiin ok. Se pitäisi selvittää. Mielestäni rooli ei ole sopiva, mutta en ole oikeusasiantuntija. Lähiaikoina oikeusasiantuntijoita, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja eduskuntaryhmien edustajat kutsutaan koolle pohtimaan tätä oikeudellista vastuukysymystä, Vehviläinen kertoo.