Karenssin lyhentäminen selvityksessä: Turvapaikanhakijat päässevät jatkossa aiemmin töihin

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan ministeriöt pohtivat, voisiko karenssiaikaa lyhentää 1-2 kuukauteen.
Julkaistu 13.10.2015 17:47
Toimittajan kuva

Salla Vuorikoski

salla.vuorikoski@mtv.fi

@svuorikoski

Sisäministeriö selvittää yhteistyössä työministeriön kanssa turvapaikanhakijoiden työkarenssin lyhentämistä.

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan ministeriöt pohtivat, voisiko karenssiaikaa lyhentää 1-2 kuukauteen. Ratkaisu asiassa on määrä saada noin kuukauden kuluessa. 

Tällä hetkellä turvapaikanhakija saa tehdä työtä Suomessa aikaisintaan kolmen kuukauden päästä saapumisestaan. Jos hänellä ei ole henkilöpaperit kunnossa, karenssi on kuusi kuukautta. 

– Turvapaikanhakijoiden näkökulmasta olennaista on, että he pääsevät nopeasti jollain tavalla osaksi yhteisöä. Mutta voivatko he mennä jo töihin heti ensimmäisten viikkojen jälkeen, kun eivät osaa Suomea eivätkä tiedä mitään, sekin on meillä pohdinnassa.

Työministeri Jari Lindström (ps) totesi muutama viikko sitten, että karenssin muuttamista on syytä selvittää. Ministeri kommentoi asiaa sen jälkeen, kun vihreät oli ehdottanut karenssin poistoa.

– Karenssiasialla on kytkentä myös työperäisen maahanmuuton kysymyksiin ja sen takia teemme tätä yhteistyössä työministeriön kanssa, Nerg kertoo.

Työrajoituksen poistossa huolena on ollut se, että Suomeen voisi tulla töihin vain ilmoittautumalla turvapaikanhakijaksi. 

"Työllistäjän pitää varautua ikävään yllätykseen"

Jotkut yrittäjät ovat jo tarjoutuneet työllistämään tai kouluttamaan pakolaisia. Nerg pitää kehitystä hyvänä, mutta muistuttaa riskeistä. 

– Siinä on pidettävä mielessä, että turvapaikanhakijalla ei ole vielä oleskelulupaa. Jos hän saa kielteisen päätöksen, yrittäjälle täytyy saada hyvin nopeasti tieto siitä, että työntekijä ei voi enää jatkaa. 

Nergin mukaan keskeisin keino työllistämisen edistämisessä on tulijoiden osaamisen kartoittaminen.

– Meidän pitää pystyä turvapaikkaprosessin aikana käymään heidän kanssaan keskustelu siitä, millaista osaamista heillä on ja millainen tahtotila heillä on työn suhteen. 

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset