Posti, maatalous, ravintolat – näille aloille turvapaikanhakijoita voisi työllistää pikaisestikin

Maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio painottaa, että koko yhteiskunta pitäisi saada mukaan kotouttamistyöhön, joko palkkatyön tai vapaaehtoistyön tarjoajina.
Julkaistu 07.10.2015 17:47
Toimittajan kuva

Anu Punkari

anu.punkari@mtv.fi

@Punkaria

Hallitus suunnittelee turvapaikanhakijoiden työhön pääsyn nopeuttamista. MTV Uutiset selvitti, mille aloille he voisivat työllistyä ja mitä työhönpääsyn nopeuttamiseen vaaditaan.

Nykylainsäädännön mukaan maahanmuuttaja voi tehdä työtä saatuaan oleskeluluvan eli aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun hän on saapunut maahan. Jos hänen paperinsa eivät ole kunnossa, oleskeluluvan saannissa voi vierähtää kuusikin kuukautta.

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa kovaa vauhtia on kuitenkin alettu ajatella, että työtä pitäisi voida tehdä jo ennen oleskeluluvan saantia.

Monen maahanmuuttajan työllistymisen esteenä on suomen kielen heikko taito. Miten ihmeessä turvapaikanhakija työllistyy nykyistä nopeammin, kun kielikin on hakusessa? Entä mille alalle? Ja tässä työllisyystilanteessa?

Maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio Uudenmaan ELY-keskuksesta myöntää, että edessä on uusi haasteellinen tilanne.

– Joudumme käyttämään aikamoista luovuutta siinä, mitä turvapaikanhakijoille tarjottavat työt voisivat olla. Turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen niin valtava määrä. Luulen kuitenkin, että mahdollisuuksia voi löytyä moniakin, Suokonautio sanoo. 

Tilapäis- ja kausitöitä tarjolla

Suokonautio listaa aloja, joilta töitä voisi löytyä. Niitä ovat esimerkiksi maa- ja metsätalous, maanviljely, posti, siivousala, ravintola-ala, yrittäjyys ja niin edelleen.

Listaan yhtyy myös hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Hänen mielestään alat voisivat olla tilapäis- tai kausitöitä, joita vastaanottokeskuspaikkakunnat voisivat helposti tarjota.

Esimerkiksi marjojen, hedelmien tai vihannesten poimintaa, puutöitä ja kiinteistönhoitoa – aloja, joilla kielitaidolla ei ole niin merkitystä. Samalla ne olisivat aloja, joihin on vaikea saada suomalaista kantaväestöä.

– Työnantajina voisivat olla maatilat, kunnat, kuntayhtymät ja vaikkapa yksityiset kiinteistönomistajat. He voisivat esimerkiksi tilata turvapaikanhakijoilta nurmikon leikkuuta tai metsänhoitohommia, Sorainen heittää.

Mitä he jo osaavat?  

Maahanmuuttopäällikkö Jaana Suokonautio painottaa, että koko yhteiskunta pitäisi saada mukaan kotouttamistyöhön, joko palkkatyön tai vapaaehtoistyön tarjoajina.

– On paljon palveluita kouluissa, päiväkodeissa ja niin edespäin, joissa on runsaasti maahanmuuttajia asiakkaina. Siellä voisi olla töitä turvapaikanhakijoille. Myös esimerkiksi vastaanottokeskuksissa on tehtäviä, joihin heitä voisi työllistää.

Yleisesti pitäisi miettiä sitä, mitä osaamista turvapaikanhakijoilla jo Suomeen tullessaan on.

– Viimeistään siinä vaiheessa kun turvapaikanhakija on saanut oleskeluluvan, mietittäisiin tarkemmin mille alalle hänet ohjataan. Ja sitä, miten pystytään hyödyntämään juuri sitä hänen osaamistaan, koulutustaan ja työkokemustaan, Suokonautio pohtii.

Soraisen mielestä työpaikkoja on lähdettävä etsimään urakalla esimerkiksi työnantajajärjestöjen kanssa.

– Työnantajapuolella pitäisi ymmärtää katsoa asiaa vastuunkannon näkökulmasta eli että työllistämällä turvapaikanhakija työntekijöitä ei tarvitse lähteä palkkaamaan ulkomailta.

Hallituksen päätös puuttuu

Sorainen uskoo, että yhteen hiileen puhaltamalla turvapaikanhakijoita voitaisiin työllistää yllättävänkin hyvin.

– Tällaista avausta ei ole tehty viime vuosikymmeninä. Mahtoiko olla mitään vastaavaa silloin, kun karjalaisia evakoita asutettiin Suomeen? Nyt asialle on järkevä tilaus ja on mielenkiintoista nähdä, miten kaikki lähtee toimimaan, jos hallitus ryhtyy tätä ajamaan. Vielä ei meille ole tullut määräystä siitä, miten hommaa lähdetään viemään eteenpäin, hallitusneuvos Sorainen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset