Ruotsin passi kovaa valuutta pimeillä markkinoilla – biotunniste suojaa suomalaista passia

Suomen ja Euroopan Unionin passi
Str / Lehtikuva
Julkaistu 13.01.2016 22:25
Toimittajan kuva

Petteri Savolainen

petteri.savolainen@mtv.fi

Suomen passi on arvostettu matkustusasiakirja ja henkilötodistus. Suomessa katoaa kuitenkin passeja häviävän pieni määrä verrattuna esimerkiksi Ruotsiin.

Siellä oli kadoksissa vuonna 2014 yli 100 000 passia. Saksassa luku oli yli 400 000, perustuen vuoden 2013 tilastoihin.

Asiasta kertoi eilen Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman

Pari vuotta sitten kadonneiden passien ongelma nousi puheenaiheeksi länsinaapurissa, kun kävi ilmi, että Ruotsin passeja käytetään yleisesti ihmissalakulje-tuksessa. Tuolloin Dagens Nyheter kirjoitti, että kateissa on lähes 200 000 voimassa olevaa passia. 

Lupahallintopäällikkö Minna Gråsten Poliisihallituksesta sanoo, että Suomessa puhutaan kokonaan toisenlaisista katoamisluvuista, kuin esimerkiksi länsinaapurissa.

– Jos katsotaan vuotta 2014, tavallisia kotimaanpasseja hävisi hieman yli 7000 kappaletta. Siis ilmoitettiin kadonneeksi tai anastetuksia. Viime vuodelta vastaava luku on 6400 ja risat siihen päälle.

Gråsten sanoo, että syytä Suomen passien katoamisen pieneen määrään on erittäin vaikea arvioida. Ruotsissa ja varsinkin Saksassa passeja myönnetään moninkertainen määrä Suomeen verrattuna. Esimerkiksi 2015 meillä myönnettiin 775 000 passia. Esimerkiksi Saksassa määrä on moninkertainen. Suomen passi on myös kansainvälisestikin vertailtuna erittäin korkealaatuinen ja muun muassa vaikea väärentää.

– Sitä, paljonko Suomen passeja on myynnissä jossain, on hyvin vaikea sanoa. Sitä voidaan arvioida sillä tavalla, että kuinka suuri osa meidän passiasiakkaista toistuvasti kadottaa passinsa tai asiakirjansa.

Lupahallintopäällikön mukaan katoamisia onkin kartoitettu noin vuosi sitten. Tulokset ovat vähemmän huolestuttavia.

– Kun meillä otettiin uusi passijärjestelmä käyttöön vuonna 2006, sen jälkeen on ainoastaan 11 henkilöä joiden passi on ilmoitettu kadonneeksi tai anastetuksi viidesti tai useammin. Eli tällaisiakaan tapauksia ei ole kuin häviävän pieni määrä, joissa sama henkilö toistuvasti ilmoittaa passinsa kadonneeksi tai varastetuksi.

Suomen passi harvinainen kauppatavara

Gråsten muistuttaa, että aikaisemman passilain mukaan uutta passia hakiessaan vanha ja monessa mukana ollut matkustusasiakirja piti jättää poliisille. Monet halusivat kuitenkin pitää arvokkaat maahantuloleimansa ja viisuminsa muistona, ja niinpä sininen vihkonen ilmoitettiin kadonneeksi. Nykyään vanhaa passia ei enää palauteta ja se on saattanut laskea katoamislukuja entisestään muutamilla tuhansilla.

Asiantuntija ei tunne yhtään tapausta, jossa Suomen aidolla passilla olisi käyty kauppaa. Vähäisten toistuvien katoamisilmoitustenkin perusteella kaupankäynti on luultavasti vähäistä.

Gråsten sanoo, että mitään lainsäädäntömuutoksia ei ole vireillä passilain muuttamiseksi Suomessa. Mutta asiantuntijat ovat keskenään keskustelleet toistuvasti samalta henkilöltä katoavista passeista.

– Jos se lisääntyy, että sama henkilö toistuvasti kadottaa passinsa, pitäisikö siihen lainsäädännöllä puuttua? Mutta kun tämä toistuvastikadottaminen on näinkin vähäistä, tilannetta vain seurataan eikä aktiivisesti olla lakia muuttamassa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa