Näin käy ilman matka-asiakirjoja ulkomailla – älä pilaa lomaa

passintarkastus
Matka-asiakirjojen on syytä olla mukana ja kunnossa ulkomaille lähtiessä.All Over Press
Julkaistu 31.05.2015 06:05
Toimittajan kuva

Piia Turunen

piia.turunen@mtv.fi

Jos ulkomailla liikkuu ilman vaadittavaa matka-asiakirjaa eli maasta riippuen passia, henkilökorttia tai viisumia, matka voi mutkistua. Vaikka kohdemaahan pääsisi sisään, sieltä ei ehkä pääse ulos ainakaan sakoitta tai tulematta jopa ensin talteen otetuksi tai pidätetyksi.

Arviolta satoja Suomen kansalaisia joutuu vuosittain matkoilla ongelmiin puuttuvien tai puutteellisten matka-asiakirjojen takia.

– Ongelmat ilmenevät yleensä nimenomaan niin, että ei päästä lähtemään ulkomailta takaisin kotimatkalle Suomeen. On yleinen väärinkäsitys, että Suomeen ei pääsisi takaisin ilman passia. Suomessa rajaviranomaiset pystyvät tarkistamaan Suomen kansalaisten henkilötiedot erilaisista rekistereistä. Suomeen pääsee Suomen kansalainen aina takaisin, vaikkei olisi yhtään mitään asiakirjoja. Mutta sieltä toisesta maasta ei pääse pois, tiiminvetäjä Jorma Mussalo ulkoasiainministeriön passi- ja viisumiyksiköstä sanoo.

Yleisimmin ongelmiin joudutaan maissa, jonne matkustetaankin paljon.

– Turkki ja Thaimaa ovat ehkä tässä suhteessa ylivoimaiset.

Virossa vieraillaan monesti joko tietämättömyyttään tai välinpitämättömyyttään pelkällä ajokortilla. Vaikka Viro kuuluu Schengen-alueeseen, siellä on oltava mukana hyväksytty matkustusasiakirja eli passi tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Passilta voidaan vaatia pitkää voimassaoloa

Ulkoministeriöön tulee paljon kyselyitä siitä, kuinka kauan passin pitää mihinkin maahan matkustaessa olla voimassa.

– Suomen viranomaiset eivät ylläpidä minkäänlaisia listoja tällaisista määräajoista. Ne pyydetään selvittämään aina sen maan viranomaisilta, johon on matkustamassa, Jorma Mussalo sanoo.

– Toki omakohtaisia, kokemusperäisiä neuvoja voidaan antaa. Tällä hetkellä on esimerkiksi tiedossa, että Turkki vaatii passilta viiden kuukauden voimassaolon ja suurin osa Aasian ja Afrikan maista kuuden kuukauden. Jotkut yksittäiset maat saattavat vaatia jopa yhdeksää kuukautta, mutta niitä ei taida olla tällä hetkellä kuin yksi tai kaksi. Euroopan ulkopuolella yleisin sääntö on kuusi kuukautta.

– Paljon kyllä kuulee tarinoita, kuinka siellä käydään ilman dokumentteja ja mitään ongelmia. Varmasti näin onkin, sillä kaikilta ei aina kysytä Viron-matkalla passia tai henkilökorttia missään vaiheessa. Mutta jos kuitenkin kysytään, silloin on ongelma.

"Selvittäminen voi olla työlästä"

Seuraukset ilman hyväksyttyä matka-asiakirjaa matkustamisesta vaihtelevat.

– Matka voi tyssätä jo Suomesta lähtiessä, sillä yleensä asiakirjat tarkistetaan laivan henkilökunnan toimesta jo laivaan astuessa. Mikäli asiakirjojen puute käy ilmi vasta Viron rajalla, on seurauksena muutaman sadan euron sakko, minkä lisäksi on saatava Suomen edustustosta väliaikainen passi, Mussalo sanoo.

– Pidätyksiä Virossa ei sentään tehdä. Jos nyt joku hyvin hankalaksi heittäytyy, niin voi olla, että hänet otetaan talteen rauhoittumaan.

Mitä eksoottisempi ja kaukaisempi maa, sitä suurempiin vaikeuksiin voi joutua.

– Jos maahan saapuessa ei ole tarvittavaa viisumia tai voimassa olevaa passia, asian selvittäminen voi olla työlästä. Matkustaja voidaan määrätä olemaan lentokentän transit-alueella, kunnes tulee sellainen lento, jolla hänet palautetaan takaisin Suomeen.

Kotimatkan järjestely voi kestää muutamasta tunnista enimmillään muutamaan vuorokauteen.

– Jos matkustusasiakirja on kadonnut sellaisessa maassa, jossa Suomella ei ole suurlähetystöä tai konsulaattia, niin joissain maissa saattaa joutua talteen otetuksi tai pidätetyksi siksi aikaa, että väliaikainen matkustusasiakirja tai muu lupa saadaan järjestettyä. Näissä tapauksissa apua on mahdollista saada jonkin muun EU-maan edustustolta, Mussalo sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Matkailu