Karita Mattila seisoi vakaumuksensa takana – eurovaaliehdokas uhkasi joukkoraiskauksella

Karita Mattila 13.9.2011
Lehtikuva
Julkaistu 06.04.2016 15:16
Toimittajan kuva

Visa Högmander

visa.hogmander@mtv.fi

@visahogmander

Keväällä 2014 tähtisopraano kieltäytyi esiintymästä venäläisen kapellimestarin johdolla.

Oopperalaulaja Karita Mattilasta, 55, kertovassa uutuuskirjassa Karita Mattila – Korkealta ja kovaa (Wsoy, 2016) kerrotaan, miten Karita Mattilan oli määrä konsertoida huhtikuussa 2014 Münchenin filharmonikkojen kanssa New Yorkin kuuluisassa Carnegie Hallissa.

Konsertin kapellimestari sairastui ja häntä paikkaamaan tarvittiin toinen kapellimestari. Tuuraajaksi värvättiin Pietarista Valeri Gergijev.

Pohjois-Ossetiasta kotoisin oleva Gergijev oli tuolloin asettunut tukemaan ystävänsä, Venäjän presidentti Vladimir Putinin toimia Ukrainan kriisissä ja Krimin miehityksessä.

Karita Mattila ilmoitti, ettei hän työskentele Gergijevin kanssa, jolloin kapellimestariksi hälytettiin Metropolitanista italialainen Fabio Luisi.

Tieto siitä, että Mattila kieltäytyi yhteistyöstä Gergijevin kanssa, julkaistiin Ilta-Sanomissa yli kuukausi konsertin jälkeen. Kaksi päivää lehtijutun jälkeen Itsenäisyyspuolueen listoilta sitoutumattomana europarlamenttiin (eurovaalit järjestettiin toukokuun 2014 lopulla) pyrkinyt Jon Hellevig kirjoitti Facebookissa aiheesta verraten Karita Mattilaa Eva Brauniin.

Hellevig myös kutsui Mattilaa natsihuoraksi ja fasistiksi sekä uhkasi tätä joukkoraiskauksella, kirjassa kerrotaan. Kyseisen kohdan ehdokas poisti päivityksestään myöhemmin.

Alkuperäistä julkaisua ei enää löydy Facebookista, mutta Hellevig kommentoi asiaa toisessa postauksessaan.

Toukokuun lopulla 2014 Mattila kertoi vaativansa Hellevigille rangaistusta solvauksesta ja väkivaltaan yllyttävästä nettikirjoittelusta.

– Kapellimestari pistää yhteistyökumppanit – minun tapauksessani solistin – vaikeaan asemaan, koska hän ottaa julkisesti kantaa politiikkaan, ja vielä polarisoivasti, Mattila toteaa kirjassa.

– Me muusikot emme yleensä korvaamme lotkauta maailmanmenolle. Harjoittelemme, esiinnymme ja nostamme palkan haluamatta häiriintyä teatterin ulkopuolisesta elämästä. Piirit ovat pienet, kilpailu kovaa, huipulla tuulee. Freelancerina työskentelevät muusikot pelkäävät, että tulevaisuus voi vaarantua, jos avaa suunsa muusta kuin musiikkiin liittyvästä.

Työnantajat ja sponsorit suututtamalla voi riskeerata tulevat esiintymisensä.

– Minä toimin omantuntoni mukaan, enkä ole katunut, no regrets! Siitäkään huolimatta, että olen saanut uhkauksia ja että Carnegie Hall peruutti minulle tarjotun ja sovitun soolokonsertin vuodelle 2016. Tuo sinetöi päätökseni oikeutuksen, olen entistä vakuuttuneempi siitä ja asian tärkeydestä.

Tuoreimmat aiheesta

Karita Mattila