Keskustelu koronaviruksen alkuperästä on jälleen roihahtanut käyntiin, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden määräsi selvitettäväksi mistä tauti on lähtöisin.
Taustalla ovat jo pitkään esillä olleet ja välissä salaliittoteorioiksi kuvatut epäilyt siitä, että koronavirus olisi peräisin Kiinan Wuhanissa sijaitsevasta tutkimuslaitoksesta. Tutkimuslaitos tutki koronaviruksia ja juuri kyseisessä kaupungissa tauti havaittiin tiettävästi ensimmäisenä. Tutkimuslaitos sijaitsee lisäksi huomattavan lähellä toria, johon suuri osa alkutartunnoista pystyttiin jäljittämään.
Yksi laboratorioteorian nimekkäimmistä kannattajista on Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump. Esimerkiksi maailman terveysjärjestö WHO:n kanta on, että virus on todennäköisesti levinnyt ihmisiin luonnosta eläimen tai eläinten kautta. Mitään varmaa järjestöllä ei ole kuitenkaan ole ollut esittää viruksen alkuperästä, ja sen edustajat ovat sanoneet pitävänsä auki erilaisia mahdollisia selityksiä.
BBC avasi laajassa artikkelissaan sitä, mitkä kysymykset ovat tapauksessa auki, ja miksi ne halutaan selvittää.
Lue myös: Biden määräsi tiedustelupalvelut selvittämään, siirtyikö koronavirus ihmiseen laboratorio-onnettomuudessa
Laboratorio vai lepakot?
Ehkäpä polttavin kysymys koronaviruksen alkuperää koskevassa keskustelussa on se, onko virus levinnyt luonnollisista syistä vai lähtöisin laboratoriosta, josta se olisi päässyt leviämään väestöön joko vahingossa tai muusta syystä.
Luonnonmukaista viruksen alkuperää tukevat epäilyt olettavat sen olevan peräisin lepakoilta ja siirtyneen niistä ihmisiin mahdollisesti jonkin toisen eläimen kautta. WHO pitää teoriaa erittäin todennäköisenä.
Pandemian alussa hyvin laajalti hyväksytty teoria on kuitenkin kärsinyt siitä, että lisänäyttöjä sen tueksi ei ole löytynyt. BBC kertoo, että tutkijat eivät ole löytäneet lepakoista tai muista eläimistä virusta, jonka perimä vastaisi nyt leviävää koronavirusta.
Lue myös: WSJ: Wuhanissa kolme tutkijaa hakeutui sairaalaan jo marraskuussa 2019 – oireet samankaltaisia kuin koronassa
Tutkijoita sairaalassa ennen epidemiaa
Yksi merkittävä syy laboratorioteorian esille nousemiseen on yhdysvaltalaisen lehdistön julkaisemat tiedot siitä, että salattu tiedusteluraportti kertoisi kolmen laboratorion tutkijan olleen sairaalahoidossa lokakuussa 2019. Tämä herättää epäilyksiä siitä, ovatko kyseiset tutkijat sairastaneet koronaa ennen sen leviämistä väestössä ja mainitulla eläintorilla.
Taannoinen maailman terveysjärjestö WHO:n selvitys aiheesta piti koronaviruksen laboratoriolähtöisyyttä äärimmäisen epätodennäköisenä. Selvitystä on kuitenkin kritisoitu siitä, että satojen sivujen raportissa mahdollisuus viruksen karkaamisesta laboratoriossa oli ohitettu vain muutamalla sivulla.
Kiina itse on syyttänyt laboratorioteoriaa salaliittoteoriaksi ja panetteluksi. Se itse syyttää viruksen olevan lähtöisin pakastetusta lihalähetyksestä, joka on saapunut Wuhaniin joko muualta Kiinasta tai ulkomailta.
Lue myös: Yhdysvallat selvittää, siirtyikö korona ihmiseen eläimestä vai laboratorio-onnettomuuden seurauksena – Kiina: Viruksen alkuperää ei tarvitse enää selvittää
Miksi viruksen alkuperällä on väliä?
Vaikka runsaan vuoden takaiset tapahtumat koronan leviämisen alkuvaiheessa voivat vaikuttaa kaukaisilta, ovat ne useiden mielestä äärimmäiset tärkeitä. Pandemia on kansainvälisesti tappanut useita miljoonia ihmisiä ja vastaava halutaan estää jatkossa.
Jos eläinperäinen selitys virukselle todetaan oikeaksi, se voi vaikuttaa esimerkiksi eläintenpitoon, maatalouteen ja villieläinten tutkimiseen. Vastaavasti Kiinan suosima selitys elintarvike-erän mukana kulkeutuneesta taudista voisi vaikuttaa paljonkin kansainväliseen kauppaan. Laboratorioteoria taas voisi tuoda paineita tarkastella tutkimuslaitosten käytäntöjä kriittisesti.
Oma lukunsa on se, että jos laboratoriovuoto paljastuu koronaviruksen alkulähteeksi, se asettaa Kiinan kansainvälisesti äärimmäisen kyseenalaiseen valoon. Maan tapaa viestiä koronaviruksesta on kritisoitu jo aiemmin, ja laboratorioteoria on langettanut maan ylle synkän varjon.
Jos virus on päässyt laboratoriosta, kysymykseen tulee myös pohdinta siitä, onko se ollut muokkaamaton luonnosta kerätty viruskanta vai laboratoriossa muokattu virus. Hurjimmat spekulaatiot koskevat sitä, että virus olisi tarkoitettu biologiseksi aseeksi.
Näihin kysymyksiin on BBC:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kuitenkin vaikea saada vahvistusta ilman Kiinan myötämielisyyttä. Kovimmat syytökset voivat vaikeuttaa totuuden selvittämistä entisestään.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.