Karkauspäivänä syntyneet eivät välty kommelluksilta – Iida tarvitsi "ihanan konstaapelin" apua päästäkseen baariin 18-vuotisjuhlissaan

Tänään on karkauspäivä, jota vietetään keskimäärin joka neljäs vuosi. Karkauspäivä lisättiin kalenteriin jo tuhansia vuosia sitten.

Karkauspäivänä syntyneillä ihmisillä on virallisesti syntymäpäivät vain kerran neljässä vuodessa. Eräs karkauspäivän syntymäpäiväsankari on tänään virallisesti 6-vuotissyntymäpäiviään viettävä helsinkiläinen Iida Tervo. Oikeasti Tervo täyttää tänään 24 vuotta. Karkauspäivän myötä vuosien varrelle on sattunut jos jonkinmoisia kommelluksia.

– Kun tämä neiti täytti 18 vuotta, oli hieman ongelmia, kun baariin mentäessä luultiin, että minulla olisi ollut väärennetty henkilöllisyystodistus. Poliisimaija oli onneksi siinä lähellä ja juoksin pyytämään apua, ja sitten ihana konstaapeli tuli kertomaan ovimiehelle, että kyllä se oli ihan oikea henkilöllisyystodistus. Muutamia tällaisia tilanteita on tullut, Tervo nauraa MTV Uutisten haastattelussa.

Pitkiä juhlia ja Facebook-kommelluksia

Puolestaan Facebookin yleistyessä Tervo vietti syntymäpäiviään oikein urakalla. Myös nuorena juhlia jatkettiin pitkään.

– Facebookin algoritmit eivät aiemmin oikein ymmärtäneet karkauspäivää. Minulla oli sitten Facebookin mukaan vuonna 2012 kolmena päivänä peräkanaa synttärit, Tervo kertoo.

– Silloin kun olin paljon nuorempi, synttärijuhlinnat kestivät viikon kerrallaan, koska olin niin mielissään syntymäpäivästä.

Vuosien varrella kaverit ovat irvailleet, eikö Tervon paikka olisi ennemminkin hiekkalaatikolla, kun ikää on vielä niin "vähän". Tänä vuonna irvailun aihe on liittynyt peruskouluun, pitäähän kuusivuotiaan ilmoittautua koulun penkille.

Milloin vietät syntymäpäiviä muina vuosina, jolloin virallista päivää ei ole?

– Syntymäpäiviä juhlitaan aina kuun viimeisenä päivänä. Vanhemmat päättivät asian jo silloin kun olin nuori, ettei päivään jää arvailun varaa, Tervo toteaa.

Vuodenajat vaihtaisivat paikkaa ilman karkauspäivää

MTV Uutiset kertoi karkauspäivän historiasta vuonna 2014. Karkauspäivä johtuu siitä, että maa kiertää auringon ympäri 365 päivässä ja vajaassa kuudessa tunnissa. Karkauspäivää vietetäänkin sen takia, jotta tähtitieteellinen vuosi ja kalenterivuosi pysyisivät samassa tahdissa. Jos karkauspäivää ei vietettäisi, vuodenajat vaihtaisivat pikku hiljaa paikkaansa.

Havainto karkauspäivästä tehtiin kauan sitten, jolloin vuotuisella ajankierrolla oli tärkeä merkitys maanviljelyn ja ravinnon hankinnan takia.

Rooman vallan aikaan kehitettiin kokonainen karkauskuukausi, joka sijoitettiin vuoden loppuun. Vuoden ensimmäinen kuukausi oli maaliskuu ja viimeinen helmikuu. Poikkeuksen teki kuitenkin karkausvuosi, jolloin helmikuuta vietettiin vain 23 päivää ja karkauskuukausi lisättiin sen jälkeen. Julius Caesarin aikaan kalenteriin lisättiin erillinen karkauspäivä, joka sijoitettiin samaan kohtaan kuin aikaisemmin karkauskuukausi, helmikuun 24. päiväksi.

Uutta karkauspäivää alettiin viettää keskimäärin joka neljäs vuosi. Karkauspäivä jää väliin sadalla jaollisina päivinä, jotka eivät ole jaollisia neljälläsadalla. Periaate johtuu siitä, että maa kiertää auringon ympäri 365 päivää, viisi tuntia ja 46 sekuntia vuodessa.

Nykyään karkauspäivää vietetään Euroopassa yleensä helmikuun 29. päivä, kun vielä 1990-luvulla karkauspäivä oli helmikuun 24. päivä. Nimipäiviään karkausvuosina karkauspäivän jälkeen viettävät joutuivat ennen siirtämään juhlapäiväänsä päivällä eteenpäin.

Perinteinen kosintapäivä

Karkauspäivään liittyy mielenkiintoinen kosintaan liittyvä ilmiö, sillä vielä esihistoriallisen ajan erä- ja kaskiyhteisöissä avioliitto perustui kahden suvun väliseen sopimukseen ja häät tapahtuivat sukujen kesken.

1200-luvulta lähtien vapaa mies sai muualla Skandinaviassa kihlata itse aviopuolisonsa, mutta nainen oli laillisen naittajansa eli isänsä ja sen jälkeen aviomiehensä holhouksen alainen. Miesvaltaisilla naimatavoilla on juurensa viikinkiajalla, jonka sotainen ilmapiiri muutti skandinaaviset yhteisöt patriarkaalisiksi.

Karkauspäivänä kaikki näyttää kuitenkin nurinkuriselta, joten silloin sinkkunaisilla eli vanhoilla piioilla on lupa kosia vapaita miehiä.

Karkauspäivän kosintaan ei saa kansanperinteen mukaisesti vastata kieltävästi, mutta jos miestä ei avioliitto kiinnosta, hän voi lahjoa naisen sopivalla lahjalla, esimerkiksi hamekankailla. Britanniassa oli sen sijaan tapana antaa naiselle lahjaksi hansikkaat. Sanonta "saada rukkaset" on peräisin näiltä ajoilta.

Vanhana piikana pidettiin aiemmin naista, joka ei ollut mennyt naimisiin ennen 25 vuoden ikää. Vanhaksi piiaksi eli kyöpeliksi päätyminen oli varsin epähaluttu kohtalo.

Korjattu 1. väliotsikon jälkeen vuosi 2014 vuodeksi 2012, jolloin oli karkauspäivä.

Lue myös:

    Uusimmat