Liikemies, hallitusammattilainen Seppo Remeksen karkotus Venäjältä tuli nopealla aikataululla ja yllättäen.
– Se tuli suurena yllätyksenä. Kun lähdin lomalle, minulle annettiin FSB:n upseerin allekirjoittama paperi jossa varoitettiin että he tietävät, että kerään tietoa johtavista työntekijöistä sähköyhtiöissä. He varoittivat minua että tätä tietoa ei pidä antaa vieraan valtion käyttöön. Se oli vähän erikoinen paperi mutta periaatteessa heillä on tällainen formaali menettelytapa joskus, Remes kertoo MTV:n haastattelussa.
– Ja kun tulin takaisin puolitoista viikkoa myöhemmin, minua ei enää päästetty maahan. Siellä annettiin toinen paperi jossa kerrottiin että olen persona non grata ja en ole enää tervetullut Venäjälle. Se kestää vuoteen 2020.
Syytöksiä hän pitää täysin absurdeina.
– Hallituksen jäsenenä minun täytyy tietää tai ainakin pitäis tietää miten yrityksen ylin johto toimii. Sehän on hallituksen tehtävä Venäjällä ihan samalla tavalla kuin Suomessakin. Ja nyt se yhtäkkiä onkin kiellettyä. Tässä mielessä tämä väite on sanoisinko absurdi.
Käytännössä tällainen karkotuspäätös estää suurelta osin liiketoiminnan Venäjällä. Remes on toiminut Venäjän liike-elämässä ja teollisuudessa useissa merkittävissä valtionyhtiöissä energiasta rakennusalaan ja nanoteknologiaan asti. Keskeisin Remeksen hallituspaikoista on ollut energiajätti Rosseti, yksi maailman suurimmista sähköyhtiöistä. Sillä on liki sata tytäryhtiötä ja yli 200 000 työntekijää.
– Olen 12 - 13 vuoden aikana ollut noin 20 yhtiön hallituksessa, tällä hetkellä neljässä. Niiden joukossa on Rossetin lisäksi Rosnano eli Venäjän nanoteknologiayhtiö. Sigur puolestaan on petrokemian yhtiö, joka on markkina-arvoltaan noin viidentoista miljardin euron yhtiö. Sollers puolestaan on autoyhtiö joka tekee Fordin kanssa yhteistyötä.
Ilmapiiri lännen ja Venäjän välillä on ollut kireä. Remes ei silti voinut uskoa että tällaista voisi tapahtua hänelle.
– Olen tottunut siihen että Venäjä on jossain määrin arvaamaton, siellä tapahtuu asioita joita ei odota, mutta tämä on ollut yksi asioista, joista olen pitänyt varmana että niitä ei voi tapahtua. Tämä oli täysi yllätys, Remes toteaa.
– Kyllä ilmapiiri Venäjällä on muuttunut. EI vielä täysin vakavasti mutta sellainen trendi on menossa. Suhtautuminen ulkomaalaisiin on muuttunut kielteisemmäksi.
Remes uskoo voivansa vielä toimia sijoitusyhtiöissä jotka toimivat Venäjällä, mutta hallitusjäsenyydet maassa loppuvat parissa kuukaudessa, kun yhtiökokoukset pidetään.