Liikemies ja hallitusammattilainen Seppo Remes arvelee venäläisessä talouslehti Vedomostissa, että hänen Venäjltä karkotuksensa syynä ovat erimielisyydet Rosseti-sähköjätin tulevaisuudesta.
Remes, useiden venäläisten yhtiöiden hallituksen jäsen ja kaksikymmentä vuotta Venäjällä toiminut liikemies, on saanut karkotusmääräyksen Venäjältä. Määräys on voimassa viisi vuotta. Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin sanomat.
Remes on antanut aiheesta niukasti kommentteja Suomessa, mutta venäläisessä Vedomosti-talouslehdessä hän kertoo tapahtumien taustoista.
- Lähdin lomalle maaliskuun 13. päivä. Ennen lentoa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB antoi minulle virallisen varoituksen, jotka koskivat epäilyjä luoda olosuhteet rikokselle, Remes kertoo lehdessä.
Remeksen epäillään keränneen tietoa energiayhtiöiden johtajista, mutta ei kuitenkaan välittäneen tietoa muiden maiden tiedustelupalveluille. Häntä ei siis epäillä vakoilusta vaan siitä, että hän on "luonut olosuhteet rikoksen toteuttamiselle".
- Yrittäessäni palata takaisin Venäjälle maaliskuun 22. päivä minut julistettiin virallisesti persona non grataksi, ei toivotuksi henkilöksi. Perusteena on luomani uhka valtion turvallisuudelle. En ole kerännyt mitään tietoja, joskaan en myöskään ymmärrä mikä siinä olisi kiellettyä, Remes ihmettelee Vedomosti-lehdelle.
Taustalla taistelu valtionyhtiöstä
Remes arvioi että syynä voi olla kritiikki Rosseti-yhtiön johtamistavasta. Remes kuuluu Venäjän valtio-omisteisen sähköverkkoyhtiö Rossetin hallitukseen. Rosseti puolestaan on Venäjän merkittävin sähköverkkoyhtiö. SIllä on lähes sata tytäryhtiötä ja se on monella eri mittarilla yksi maailman suurimpia verkkoyhtiöitä.
Remes istuu myös useiden muiden merkittävien venäläisyritysten kuten Rusnanon, Siburin ja Sollersin hallituksissa.
Rossetissa on parhaillaan käynnissä kiivas keskustelu sähköverkon uudistuksista. Rossettin johto on ehdottanut yhtiön sulauttamista muihin sähköyhtiöihin energia-alan valtiolliseksi jättiyhtiöksi. Remes sen sijaan ajaa yksityistämistä ja vastustaa keskittämistä.
- Kritiikkini on kuitenkin ollut rakentavaa, eikä mitenkään poikkea siitä kuinka olen toiminut viimeiset viisitoista vuotta, Remes sanoo Vedomostissa.
- Olen asunut Venäjällä 22 vuotta. Monessa mielessä loistavaa aikaa. Ikävää että sen piti päättyä näin, hän lisää.