Voisiko tekoäly tarjota tulevaisuudessa lääketieteellisiä neuvoja ihmisille, joilla ei ole varaa maksaa oikeasta terveydenhuollosta?
Maailmanlaajuiseksi ilmiöksi nousseen ChatGPT-tekoälybotin taustalla olevan Open AI -yhtiön toimitusjohtaja on hätkähdyttänyt kommentillaan. Sam Altman ennakoi viikonloppuna tekemässä Twitter-julkaisussaan erilaisten tekoälytyökalujen yleistyvän varsin nopeasti. Lisäksi hän listasi erilaisia tapoja, joilla tekoäly voisi tehdä maailmasta paremman paikan.
Altmanin mukaan tekoälyn avulla työntekijän ei esimerkiksi tarvitse tulevaisuudessa käyttää niin paljon aikaa sähköpostien kirjoittamiseen tai opiskeluun. Hän näkee viihteellistä potentiaalia myös tekoälyn tekemissä meemeissä. Altmanin esimerkeistä pysäyttävin liittyy kuitenkin terveydenhuoltoon. Hän antoi ymmärtää, että ihmiset, joilla ei ole taloudellisista syistä mahdollisuutta päästä perinteisen terveydenhuollon piiriin, voisivat hakea apua tarkoitusta varten kehitetyltä tekoälyltä.
Ajatus tuntuu suorastaan pelottavalta, kun ottaa huomioon sen, että toisinaan Altmanin oman yhtiön kehittämä ChatGPT valehtelee suun ja silmät täyteen, jos sillä ei ole mitään hajua oikeasta vastauksesta. Tietyissä tilanteissa vastauksista voi repiä huumoria, mutta ihmisten terveydellä pelaaminen on – tai ainakin pitäisi olla – asia erikseen.
Altman kuitenkin myöntää, että nykyiset tekoälybotit ovat enemmän tai vähemmän rikki, ja että luotettavien työkalujen rakentamiseen tarvitaan aikaa.
Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.
Lue myös: Suomalaiskirjailija kysyi ChatGPT-tekoälyltä Kalle Päätalon avioliitoista – seurauksena mitä mielikuvituksellisin digijankkaus ja väärä vastaus toisensa jälkeen
Lähde: Futurism