Näin tekoäly näkyy arkisissa asioissa: "Hyvin vahvasti digitaalisissa tuotteissa ja palveluissa"

Tekoäly saattaa tuntua jotenkin etäiseltä ja ennemminkin scifi-elokuvista tutulta, mutta lopulta hyödymme päivittäin siitä täysin arkisissa asioissa.

MTV:n Uutisaamussa keskusteltiin tekoälystä sekä sen tuomista mahdollisuuksista ja uhista. 

Mitä tekoälyllä tarkoitetaan, kuinka se näkyy arjessamme ja kuinka todennäköistä on, että tulevaisuudessa tekoäly ottaa vallan?

Katso yllä olevalta videolta, voiko tekoälystä olla asiantuntijoiden mukaan jotakin haittaa tai uhkaa.

Mitä tekoälyllä tarkoitetaan?

Silo AI:n toimitusjohtaja sekä Aalto yliopiston työelämäprofessori Peter Sarlin kertoo, että tekoäly luokitellaan usein eri tasoille.

Ylin taso on superälykkyys, joka on niin sanottua yli-inhimillistä älykkyyttä. Seuraava taso on yleinen älykkyys, joka on ihmisen tasolla olevaa älykkyyttä.

– Nämä käytännössä tarkoittavat koneita ja robotteja, jotka osaavat automatisoida tehtäviä, niin kuin me ihmiset teemme, eli ihmisen tasolla tai yli-inhimillisellä tasolla, Sarlin selittää.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Tällaista teknologiaa meillä ei Sarlinin mukaan vielä tänä päivänä kuitenkaan ole.

Sen sijaan tekoälyn kolmas taso meillä on jo käytössämme: niin sanottu kapea tekoäly. Kapea tekoäly tarkoittaa käytännössä hyvin ennalta määriteltyjä tehtäviä, joita pystytään koneellisesti tekemään.

Sarlin kertoo, että kapea tekoäly perustuu usein koneoppimiseen, joka tarkoittaa käytännössä algoritmeja, joita datan avulla opetetaan tekemään.

 Miten ihmiset hyötyvät tekoälystä omassa arjessaan?

Voima Venturesin toimitusjohtaja Inka Mero nostaa esille hyvinkin arkisen esimerkin siitä, miten ihmiset hyötyvät tekoälystä.

– Moni käyttää Google Mapsia. Sen kartan reittioptimointi hyödyntää sekä kerättyä dataa liikenteestä että opittuja asioita ja optimoi reitin tämän avulla, Mero kertoo.

Myös sosiaalisen median tarjoilema sisältö ystävien tai muiden julkaisuista ja uutisista määrittyy hyvin pitkälti algometrien avulla. Kuten myös esimerkiksi Spotifyn musiikkisuositukset.

– Tekoäly on hyvin vahvasti digitaalisissa tuotteissa ja palveluissa, mutta alkaa olla myös näissä fyysisissä, Mero kertoo.

Fyysisistä tuotteista ja palveluista Mero nostaa esille esimerkiksi itseohjautuvat autot sekä lääketieteen, jossa tekoälyä käytetään esimerkiksi diagnoosien teossa.

Lisäksi tekoälyä hyödynnetään Meron mukaan monissa sellaisissa asioissa, joita ihminen ei oikein edes haluaisi enää tehdä tai joissa täytyy tehdä päätöksiä mutkikkaiden laskutoimitusten perusteella, kuten esimerkiksi energiaverkon optimoinnissa.

Katso myös: Tunnetta vai faktaa? Tekoäly avuksi puhetaidon kehittämiseen

Lue myös:

    Uusimmat