Käytkö jatkuvasti tarkistamassa, jätitkö oven lukitsematta tai uunin sammuttamatta? Onko sinulla pakonomainen tarve pitää esineet tarkassa järjestyksessä tai jynssätä käsiäsi? Toisteletko päässäsi laskuja tai sanoja, jotta estäisit jotakin kauheaa tapahtumasta?
Aikuisista arviolta noin kaksi–kolme prosenttia kärsii pakko-oireisesta häiriöstä. Se voi ilmetä esimerkiksi suhteettomana pelkona tautien tarttumisesta kosketuksessa, epäilyinä kodinkoneiden päälle jättämisestä tai varmuutena vakavasta sairaudesta.
Joku saattaa ajatella, että on vahingossa loukannut jotakuta ajaessaan autoa. Toinen ei siedä esineitä kuin tietyssä, symmetrisessä järjestyksessä. Kolmas on ehkä alituiseen pesemässä käsiään.
Pakkoneuroosit eroavat normaalista siisteyden, järjestyksen ja täsmällisyyden arvostamisesta siinä, että ajatukset tai toiminnot aiheuttavat merkittävää kärsimystä ja haittaa jokapäiväisessä elämässä ja ihmissuhteissa.
Mistä asti pakkoajatukset tai -toiminnat ovat häirinneet sinua? Miten havahduit siihen, että sinulla on ongelma? Huomauttivatko muut ihmiset asiasta? Onko sinulla virallinen diagnoosi pakko-oireisesta häiriöstä?
Onko olotilasi helpottunut itsehoidon tai ammattiavun ansiosta? Miten?
Vastaajien kesken arvotaan Elina Järven, Tiina Hotin ja Olga Poppiuksen teos ERROR – mielen häiriöitä (Like). Rehellisessä kirjassa tarinansa kertoo 15 ihmistä, joiden elämään vaikuttaa jokin mielen häiriö. Teoksen arvo on noin 30 euroa. Kysely on päättynyt.
Vastauksia voidaan julkaista nimettöminä tai nimimerkillä Studio55.fi-verkkosivustolla. Yhteystietoja pyydetään vain arvontaa ja toimittajan mahdollista yhteydenottoa varten.
säännöt