Kärsitkö sinäkin ”Zoom-uupumuksesta”? Tästä syystä videopuhelut vievät voimat

0:38imgNäitä asioita et ainakaan kaipaa normaalista työelämästäsi!
Julkaistu 17.05.2020 12:34

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Jatkuvat videopuhelut imevät enemmän voimia kuin kasvokkaiset keskustelut erityisesti siksi, että ne suodattavat pois nonverbaalisen kommunikaation.

Koronapandemia on pakottanut ihmiset totuttelemaan videopuheluihin. Kun työhön liittyvät palaverit on saatu hoidettua, on aika nähdä tietokoneen näytöltä ystävät ja sukulaiset. Videopuheluita voi olla näkökulmasta riippuen parhaimmillaan tai pahimmillaan aamusta iltaan.

Jatkuva videopuheluissa roikkuminen aiheuttaa monissa ihmisissä uupumusta. Väsymys ja ahdistuneisuus jatkuvista videokeskusteluista on jo niin yleistä, että ilmiölle on oma terminsäkin: Zoom-uupumus (eng. Zoom fatigue). Nimi tulee Zoom-ohjelmistosta, joka on kehitetty etäkokouskäyttöön.

Mutta miksi videopuhelut tuntuvat vievän enemmän voimia kuin kasvokkaiset tapaamiset?

Nonverbaalisen viestinnän puuttuminen vaatii ylimääräistä keskittymistä

BBC:n haastattelema johtajuuteen ja työpaikoilla oppimiseen erikoistunut apulaisprofessori Gianpiero Petriglieri Insead-kauppakorkeakoulusta sanoo, että videokeskustelu vaatii enemmän energiaa imevää keskittymiskykyä kuin kasvokkain käyty keskustelu. Suurin syy tähän on se, että videoyhteys suodattaa pois nonverbaalisen viestinnän.

Etäyhteyden välityksellä joutuu tekemään enemmän töitä ymmärtääkseen keskustelukumppanin nonverbaalista viestintää, kuten ilmeitä, äänensävyjä ja kehonkieltä. Samalla pitäisi keskittyä siihen, mitä toinen sanoo. Jos yhteys pätkii, kuvanlaatu on huono ja keskustelukumppani näkyy vain olkapäistä ylöspäin, voi kommunikaatio tuottaa tuskaa. 

Vielä hankalampaa kommunikaatiosta tekee, jos keskusteluun osallistuu useita eri ihmisiä, jotka näkyvät kaikki omissa pienissä ruuduissaan. Ryhmäkeskustelu etäyhteydellä saattaa herkästi lipsahtaa kahden ihmisen vuoropuheluksi.

Videopuhelu voi tuntua epämukavalta

Toinen rasittava tekijä on hiljaisuus. Kasvokkain puhuttaessa hiljaisuus tuo keskusteluun rytmiä, mutta videokeskustelussa puhumattomuus tuntuu epämukavalta. Samalla tavalla kiusalliselta tuntuu pitkään jatkuva suora katsekontakti keskustelukumppanin kanssa.

Osa ihmisistä voi kokea olonsa ylipäätään epämukavaksi kameran edessä esiintyessään. Monissa videokeskustelusovelluksissa puhuja näkee omat kasvonsa koko keskustelun ajan, mikä lisää itsetietoisuutta. Mikäli riskinä on yllätysvideopuhelu, voi ihminen kokea stressiä omasta ulkonäöstään koko päivän ajan.

Lue myös: Psykologi pilaa ilosi: Etätöihinkin pitäisi pukea työvaatteet päälle – tässä syy

Videopuhelut ilmentävät muuttunutta yhteiskuntaa

Pakon edessä tehdyt videopuhelu ja toisten ihmisten näkeminen ruudun takana muistuttavat siitä, mistä koronakriisi on pakottanut meidät hetkellisesti luopumaan. Näin ollen videopuhelut voivat lisätä henkistä kuormitusta ja siten myös uupumusta, vaikka tarkoitus olisi päinvastainen.

Videopuheluiden valtakausi muuttaa myös sosiaalisten roolien ilmentämistä. Nyt työkavereita, ystäviä ja sukulaisia nähdään kaikkia samassa paikassa eli näytöllä.

Näin vähennät "Zoom-uupumusta"

Jos huomaa videopuheluiden väsyttävän itseään syystä tai toisesta, kannattaa niiden välityksellä käytävät keskustelut rajata minimiin. Videokeskusteluiden välissä kannattaa lisäksi pitää taukoja, jos se suinkin on mahdollista.

Videopuheluun ryhdyttäessä kameran pistäminen pois päältä tai näytön siirtäminen sivummalle voi auttaa keskittymään itse keskusteluun. Aina keskusteluun ei edes tarvitse kuvayhteyttä vaan perinteinen ääneen perustuva puhelu ajaa asiansa.

Kannattaa myös muistaa, että Zoom-väsymys voi hellittää, kun ihminen ymmärtää, millaisen henkisen solmun videokeskustelut voivat aiheuttaa.

Lue myös: 11 työntekijää aloitti videoneuvottelun – Jenniferin epäonninen möhläys levisi pian miljoonien katsottavaksi: "Me kaikki odotimme tätä..."

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: BBC, National Geographic, USA Today, IFL Science

Tuoreimmat aiheesta

Uupumus