Pohjois-Koreasta salakuljetettu novellikokoelma herättää huomiota maailmalla. Nimimerkki Bandin eli Tulikärpäsen kirja Syytös ilmestyy suomeksi lähipäivinä.
– Etelä-Koreassa kirja on suuri ilmiö. Se on herättänyt valtavasti huomiota, kertoo markkinointipäällikkö Johanna Forss kustannusyhtiö S&S:stä, joka julkaisee suomenkielisen version.
Syytös julkaistiin vuonna 2014 Etelä-Koreassa ja melko pian sen jälkeen Ranskassa. Tämän kevään kuluessa se ilmestyy noin 20 maassa.
Kirjan tarinat kuvaavat karulla tavalla ja realistiseen tyyliin elämää diktatuurin puristuksessa.
Pientä poikaa kiusataan koulussa, koska hänen isoisänsä on julistettu sosialismin vastustajaksi; rakastava vaimo syö aamiaisella vain pari lusikallista riisiä ja säästää loput annoksestaan miehelleen lounaaksi; kaivoskaupungin mies ei saa matkustuslupaa vanhalle kotiseudulleen, vaikka sisko lähettää jo kolmannen sähkeen äidin vakavasta sairastumisesta.
Kirjoittajan henkilöllisyys peitossa
Kirjan eteläkorealaiset julkaisijat pyrkivät kaikin tavoin peittämään kirjoittajan henkilöllisyyden, koska hän asuu edelleen Pohjois-Koreassa. Tarinoissa esiintyvät paikannimet on muutettu, ja kirjoittajan iästä ja muista taustatiedoista on tarkoituksella kerrottu virheellisiä tietoja.
– Kaikkien kansainvälisten kustantajien näkemys on, että Bandi on todellinen henkilö, Forss sanoo.
Syytös-kirjan julkaisemiseen vaikuttanut eteläkorealainen ihmisoikeusaktivisti Do Hee-yun kertoo STT:lle sähköpostitse, että käsikirjoituksen salakuljettivat Pohjois-Koreasta kiinalaiset matkailijat. Käsikirjoitus oli piilotettu propagandakirjojen väliin.
– Olemme hyvin pidättyväisiä kirjoittajan identiteetin paljastamisessa, Do kirjoittaa.
Vaikea saada luotettavaa tietoa
Vanhempi tutkija Elina Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista on kuullut Syytös-kirjasta, mutta ei ole vielä itse lukenut sitä. Sinkkonen on tutkinut muun muassa Korean niemimaan jännitteitä.
– Pohjois-Koreasta on vaikea saada luotettavaa tietoa. On aina myönteistä, että sieltä saadaan paikalla asuvien ihmisten kokemuksia ulkopuolisten tietoon.
Sinkkonen toteaa, että Pohjois-Koreaa koskeva uutisointi keskittyy usein turvallisuuspoliittisiin näkökulmiin.
– Ihmisten kärsimys ja hätä jäävät helposti sivurooliin.