Jalkapallo ei ole dopingin käytössä erityisasemassa. Historia osoittaa, että kiellettyjä aineita on yhtälailla liikkunut futismaailmassa kuin muissakin lajeissa, kirkkainta kärkeä myöten.
Perjantaina kuultiin ikävä uutinen suomalaisessa jalkapallossa, kun Euroopan lajiliitto Uefa asetti Moskovan TsSKA:n ja Suomen maajoukkueen tähtipelaajan Roman Eremenkon kahden vuoden pelikieltoon kokaiinikäryn takia.
Alle on listattu muutamia pelaajaurallaan kielletyistä aineista kiinni jääneitä huippujalkapalloilijoita.
Josep "Pep" Guardiola
Entinen Barcelonan ja Espanjan maajoukkueen huippupelaaja ja nykyinen huippuvalmentaja kärysi vuonna 2001 kielletystä aineesta. Guardiolalle langetettiin neljän kuukauden panna anabolisen steroidin nandrolonin käytöstä hänen edustaessaan italialaista Bresciaa. Nandroloni edistää valkuaisainetuotantoa ja luukudoksen muodostumista.
Guardiola kielsi syyllistyneen minkäänlaiseen vilppiin ja vapautettiin lopullisesti dopingiin liittyvistä syytteistä 2009.
Jaap Stam
Takavuosien huipputoppari pelasi loisteliaan uran muun muassa PSV Eindhovenin, Manchester Unitedin, Lazion, AC Milanin ja Ajaxin takalinjoilla. Maaotteluita Hollannin paidassa Stamille kertyi 67. Sittemmin valmentamisen piiriin siirtyneeltä Stamilta löytyy häpeätahra pelaajauraltaan.
Stam kärysi Guardiolan tavoin nandrolonin käytöstä 2001 ja hollantilainen asetettiin alun perin viiden kuukauden pelikieltoon, mutta pannaa lyhennettiin lopulta neljään kuukauteen.
Edgar Davids
Hollannin kaikkien aikojen parhaisiin keskikenttäpelaajiin kuuluva Davids jäi kiinni nandrolonista 2001. Davidsille määrättiin aluksi kahden vuoden panna, mutta tuomiota lyhennettiin lopulta neljään kuukauteen.
Hollantilainen edusti käryn aikaan Juventusta ja oli yksi useista Italian Serie A:ssa tuona vuonna kärynneistä pelaajista.
Adrian Mutu
Yksi jalkapallomaailman ristiriitaisimmista pelaajista, romanialainen Adrian Mutu ei kärynnyt kielletyistä aineista vain kertaalleen vaan kahdesti. Ensimmäisen kerran Mutun dopingnäyte osoittautui positiiviseksi hyökkääjän edustaessa englantilaista Chelseaa ja hänet tuomittiin seitsemän kuukauden pannaan kokaiinin käytöstä. Mutu oli ehtinyt edustanut lontoolaisseuraa vain 27 päivän ajan ennen käryä.
Toinen dopingrike tapahtui tammikuussa 2010 Mutun edustaessa Fiorentinaa. Hyökkääjälle langetettiin yhdeksän kuukauden tuomio sibutramiinin käytöstä. Tuomio lyheni lopulta kuuteen kuukauteen.
Fernando Couto
Yksi vuoden 2001 Serie A:ta järisyttäneessä dopingskandaalien sarjassa kiinni jäänyt pelaaja oli portugalilainen puolustaja Fernando Couto. Hänenkin tapauksessaan näytteestä löydettiin nandrolonia ja hänenkin kohdalla alkuperäinen yhdeksän kuukauden tuomio lyheni neljään kuukauteen.
Keskuspuolustaja voitti pelaajaurallaan useita mestaruuksia Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa ja edusti maataan 110 kertaa.
Fabio Cannavaro
Maailmanmestaruutta Italian paidassa 2006 juhlinut Cannavaro antoi positiivisen dopingnäytteen lokakuussa 2009. Tuolloin italialaisen seurana ollut Juventus perusteli positiivista näytettä lääkkeellä, jota oli annettu Cannavarolle hänen saatuaan ampiaisen pistoksen. Italian olympiakomitea päätti lopulta olla nostamatta syytettä.
Keskuspuolustajasta kuvattiin vuonna 1999 video, jossa Cannavaroon piikitettiin neoton-nimistä ainetta, jota käytetään sydänleikkauksissa. Aine ei ollut kiellettyjen aineiden listalla, joten videosta ei koitunut jatkoseuraamuksia.
Diego Maradona
Ehkä koko listan kuuluisin nimi on argentiinalaislegenda Diego Maradona. Maalitykki jäi kiinni ensimmäisen kerran vuonna 1991, ja hän sai 15 kuukauden pannan kokaiinista.
Vuoden 1994 MM-kisat päättyivät Maradonan osalta surullisesti, sillä hän jäi kiinni efedriini-piristeestä. Futislegenda kärsi päihdeongelmista pitkään vielä peliuransa jälkeenkin.