Olympiaskandaali oli päättyä traagisesti – itsetuhoisen dopingvalmentajan pakomatka katkesi tien varteen

6:47img
Näin Tulosruutu raportoi Torinon dopingskandaalista paikan päältä vuonna 2006.
Julkaistu 30.01.2022 06:43
Toimittajan kuva
Antti Rämänen

antti.ramanen@mtv.fi

Italian poliisin tekemä yllätysisku Itävallan hiihtomaajoukkueen majoitustiloihin aiheutti suuren kohun kesken Torinon talviolympialaisten vuonna 2006. Sotkun keskiössä ollut valmentaja Walter Mayer oli riistää hengen itseltään skandaalin takia. Hänen dopinghistoriansa on jatkunut näihin päiviin asti.

Italian poliisi käynnisti ratsiansa myöhään lauantaina 18. päivänä helmikuuta vuonna 2006 miesten olympiaviestinä edeltävänä iltana. Huoneista takavarikoitiin yli 100 lääkeruiskua, 30 lääkepakkausta ja erilaisia veritestaus- ja verensiirtovälineitä. Useita maastohiihto- ja ampumahiihtomaajoukkueen urheilijoita kuljetettiin dopingtesteihin Sestriereen.

LUE MYÖS: Epäilykset jättiskandaalista vahvistuivat, kun olympiavoittaja virtsasi hankeen – äiti kertoo nyt kauas paenneen kohuhiihtäjän elämästä: "Hän taistelee"

Maailman antidopingtoimisto Wada oli saanut vihiä, että edellisten olympialaisten yhteydessä paljastuneiden dopingrikosten takia vuoden 2010 Vancouverin olympialaisiin ulottuneen toimintakiellon saanut valmentaja Walter Mayer oli majaillut myös Torinossa samassa paikassa Itävallan maajoukkueen kanssa.

Poliisi yllätti urheilijat rysän päältä. Yhden urheilijan nähtiin heittävän lääkelaukun ulos ikkunasta ratsian käynnistyttyä. 

Itävallan hiihtoliiton palkkalistoilla yhä ollut Mayer oli kuitenkin ehtinyt saada tiedon edessä olevasta poliisioperaatiosta ja ehtinyt poistua maasta ennen kuin tapahtumat San Sicarion ja Pragelaton alppikylissä käynnistyivät.

17.00646273

Itävallan maajoukkue ei asunut Torinon olympiakylässä, vaan yksityiseltä vuokratuissa omissa majoitustiloissaan.

Mayer psykiatriseen hoitoon liikenneturman jälkeen

Tieto Mayerin paluusta kotimaahansa tuli myös Itävallan poliisin tietoon. Valmentaja kolaroi häntä pysäyttäneen poliisiauton kanssa ja lopulta hänet löydettiin nukkumasta yhä käynnissä olleesta autostaan vain 25 kilometrin päässä Italian rajasta.

Sunnuntaina Walter Mayer passitettiin psykiatriseen hoitoon. Viranomaisten tietoon oli tullut, että kolarointi poliisiauton kanssa oli tapahtunut mahdollisesti itsetuhoisessa tarkoituksessa. Hän oli kieltäytynyt poliisin vaatimasta alkoholimittauksesta.

LUE MYÖS: Järkyttävä onnettomuus olympialaisten avajaisten alla – traagisia vaiheita kokeneen suvun perinteet jatkuvat Pekingissä

Dopingratsia riitti lopulta Itävallan hiihtoliitollekin Mayerin pois potkimiseen. Samassa yhteydessä ampumahiihtäjät Wolfgang Perner ja Wolfgang Rottmann saivat lähteä olympiajoukkueesta poistuttuaan luvatta majapaikastaan.

Kumpikin todettiin myöhemmin syyllisiksi veridopingiin ja heille annettiin elinikäinen kilpailukielto olympialaisiin.

Useita dopingtutkintoja Torinon jälkeenkin

Mayerin tarina ei suinkaan päättynyt Torinon skandaaliin. Hän vapautui liikennerikkomuksista hänelle luetuista syytteistä sekavaan mielentilaansa vedoten.

Tämän jälkeen hän yritti saada Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtajan Jacques Roggen ja Wadan pääsihteerin Dick Poundin oikeusvastuuseen kohtelustaan, mutta tämä tie nousi pystyyn nopeasti.

Seuraavan kerran Mayer pidätettiin dopingaineiden myymisestä Itävallassa vuonna 2009, mutta jälleen hänet vapautettiin vain kuukautta myöhemmin.

16.1.46684654

Walter Mayer on ollut syytetty useista dopingrikoksista vuosien saatossa.

Vuonna 2011 käynnistetty tutkinta johti kuitenkin vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Mayer jatkoi silti toimiaan ja sai seuraavan tuomionsa vuonna 2020.

Mayeria syytettiin seuraavaksi vuosina 2012–19 jatkuneesta kiellettyjen aineiden, muun muassa kasvuhormonin, testosteronin ja nestetasapainosta huolehtivan albumiinin kaupasta sekä veridopingin tekemisestä urheilijoille. Valmentajan mukaan aineet oli hankittu vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tätä tuomari ei kuitenkaan uskonut.

Mukana Seefeldin 2019 MM-skandaalin vyyhdissä

37-vuotiaan kroatialaisen maratoonarinaisen sekä entisen maastohiihtovalmentajan Gerald Heiglin lausunnot kytkivät Mayerin isompaan dopingjuttuun, joka ponnahti pinnalle Seefeldin MM-hiihtojen yhteydessä vuonna 2019. Myös niissä kisoissa poliisin ratsiassa urheilijoita jäi kiinni kirjaimellisesti itseteossa. Samassa yhteydessä paljastui saksalaisen dopinglääkärin Mark Schmidtin tiedostoista 23 urheilija-asiakkaan nimet.

LUE MYÖS: Veritankkausta poliisin edessä! Dopingin tunnustaneesta MM-hiihtäjästä julkaistiin hämmentävä video

Mayer tunnusti osittain väitteet. Hän myönsi ottaneensa kroatilaishiihtäjä Harald Wurmilta viisi tyhjää veripussia ja itävaltalaiselta Johannes Dürriltä 400 millilitraa verta, mutta kiisti laajamittaisen dopingbisneksen harjoittamisen.

Urheilijoille hän kertoi antaneensa vain sääntöjen sallimaa magnesiumliuosta, mutta Dürr muisteli saaneensa myös epo-hormonia Mayerilta veritankkauksen yhteydessä.

16.1.25144361

Walter Mayer ja Johannes Dürr samassa keskustelutilaisuudessa vuonna 2016.

63-vuotias Mayer kertoi kärsineensä vakavasta alkoholiongelmasta sekä vaikeuksista talousasioissaan ja ihmissuhteissaan. Hän oli kertomansa mukaan viettänyt myös jaksoja ilman vakituista asuntoa.

Itävallan entinen päävalmentaja tuomittiin jälleen kesäkuussa 2020 dopingrikoksista ja törkeästä petoksesta vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä 960 euron päiväsakkoihin.

Lähteet: MTV:n arkisto, Reuters, AFP, Süddeutsche Zeitung, APA, Der Standard

Tuoreimmat aiheesta

Olympialaiset